Náměšťský most se dostal na pamětní zlatou minci

15. květen 2012
Zprávy z

Náměšť nad Oslavou je jedním z deseti měst v České republice, které se může pyšnit svoji vlastní zlatou mincí s motivem mostu. Nikdy před tím žádný most z našeho kraje na žádné minci nebyl.

Na rozdíl od bankovek, jsou mosty na mincích celkově málo obvyklým motivem. „Na mincích jsou většinou tzv. hlavy, to znamená portréty různých státníků, umělců a jiných významných osobností,“ říká brněnský numizmatik Ivan Chládek s tím, že barokní most v Náměšti nad Oslavou je skutečně první most z našeho kraje, který se kdy na minci dostal.

V letech 2011 – 2015 ČNB vydá zlaté mince s deseti motivy mostů. Náměšťský most je třetí v pořadí a předcházely ho mince s motivy gotického mostu v Písku a renesančního mostu ve Stříbře. Přestože zlatou minci s motivem barokního mostu v Náměšti nad Oslavou uvolnili do oběhu teprve toto úterý, už je prakticky vyprodaná.

Ivan Chládek

V luxusní leštěné sběratelské kvalitě Česká národní banka nechala vyrazit celkem 9000 kusů, ve variantě matu bylo vyraženo 3200 kosů. Prodává se za zhruba 20 000 korun a podle sběratelů její hodnota během krátké chvíle (cca jednoho roku) vzroste až trojnásobně. To se ostatně potvrdilo i v případě první vydané mince se symbolem gotického mostu v Písku. V roce 2011 se prodávala za 16 000 korun, dnes se mezi sběrateli její hodnota pohybuje kolem 45 000 korun.

autor: Michal Malý
Spustit audio