Na Vysočině začaly kontroly prodejců burčáku

24. srpen 2011

Většina prodejců v současné době nabízí mošt vyrobený z hroznů ze Slovenska a Maďarska, který se podle našich zákonů nesmí nazývat burčákem.

Daleko více se ale inspektoři Zemědělské a potravinářské inspekce zaměřují na kvalitu moštu. V loňském roce byly totiž výsledky kontrol doslova alarmující. Nevyhověla téměř polovina všech kontrolovaných prodejců. „Burčák musí mít podle zákona obsah alkoholu od 1 do 7 %, když je to méně, tak je ředěný a když více, tak je už přešlý a nejde o burčák ale spíš o mladé víno. Co se týká barvy, tak tyto první burčáky jsou vyrobené většinou z odrůdy Irsay Oliver nebo Moravský Muškát, takže by měly mít svěží žlutou barvu. V podstatě barva je to základní, na co se byste se měli soustředit a co můžete u stánku rozpoznat pouhým okem. Určitě by tento mošt měl mít spíš barvu plnější a sytější než nějakou řídkou vodovou,“ říká sklepmistr Ladislav Mucha.

0:00
/
0:00

Státní zemědělská a potravinářská inspekce může nepoctivému prodejci uložit pokutu až 5 milionů korun. Přesná výše pokuty však vždy souvisí s tím, o jaké množství burčáku se jedná a jak dlouho nepoctivý obchodník pančovaný burčák prodával. V každém případě pokuty inspekce ukládá vždy přímo prodejcům a to i v případě, když se vymlouvají, že o špatné kvalitě burčáku nevěděli. Podle vinařského zákona je totiž jejich povinností zajistit si odběr burčáku od důvěryhodných dodavatelů. Bohužel i přes vysoké pokuty někteří prodejci kvůli lákavým výdělkům hroznový mošt stále falšují. Na jednom litru tak mohou vydělat i 20 a více korun.

autor: Michal Malý
Spustit audio