Na Vysočině se vyplatí bydlet ve svém. Nájem stojí skoro stejně jako splátky hypotéky

18. srpen 2016
Zprávy z

Vysočina je na tom s bydlením podobně jako Praha. Téměř se nevyplatí bydlet v nájemních prostorách, splátka hypotéky totiž stojí v průměru 97 procent nájemného a jedinec k tomu investuje přímo do vlastního majetku.

„Chtěli jsme jít přímo do koupě bytu. Přijde nám nesmyslné platit někomu, když to samé nebo ještě méně dáme za hypotéku. A bydlíme ve svém a podle svého,“ říká Martin Fejt, který s přítelkyní bydlí ve vlastním bytě. Měsíčně platí za úvěr 6 500 korun.

Pronájem třípokojového bytu stojí přitom v Jihlavě kolem deseti tisíc korun. Martin Fejt tedy ušetří tři a půl tisíce měsíčně. „Určili jsme si nějaký strop, do kterého bychom chtěli tu hypotéku platit. Po první kalkulaci s bankou bylo jasné, že se to vyplatí mnohem víc než to nájemné.“

Nájemné roste s cenou bytů

Částky za pronájem bytových prostor logickou rostou stejně tak, jako roste cena bytů. Za vší je rostoucí ekonomika a životní úroveň, říká jihlavský makléř Josef Smolík: „Před dvěma lety, panelákový byt, umakartové jádro, vybydlený a prodávali jsme ho za 850 tisíc korun. Dnes ten samý byt, o dva roky starší stojí milion tři sta padesát tisíc. A zájem je pořád.“

Někdo ale hypotéku nedostane

I přes výhodnost koupě bytu oproti nájmu jsou lidé, kteří buď na hypotéku nedosáhnou, nebo se obávají dlouhodobého závazku splácet. Právě oni jsou v hledáčku movitějších, kteří nakupují byty a pronajímají je.

„My jsme se báli toho krátkodobého závazku. Někde bychom chtěli být dlouhodobě, ten byt a místo by se nám líbilo, ale ve výpovědní lhůtě by nás někdo mohl vystěhovat,“ vysvětluje na závěr důvody koupě bytu Martin Fejt.

Vysočina je na tom stejně jako Praha, kupovat bydlení se vyplatí. Naopak v Ústeckém, Libereckém nebo Moravskoslezském kraji je to naopak. Nájemné tam tvoří asi dvě třetiny splátky hypotéky.

autoři: mik , ost
Spustit audio