Na Vysočině letos přibydou desítky kilometrů pěších stezek

10. květen 2017
Zprávy z

Klub českých turistů chystá na Vysočině nové pěší stezky. Také se zaměří na stávající trasy, přetře turistické značky a vymění směrovníky. Přispějí na to peníze z kraje. Zastupitelé schválili finanční podporu ve výši 220 tisíc korun.

Klub českých turistů peníze využije na cestovné a další výdaje pro značkaře. Na Vysočině je asi stovka turistických značkařů, každý si musí pořídit a udržovat pracovní sadu s barvami, štětci a škrabkami, potřebují i pilku, aby mohli prořezávat náletové dřeviny.

Značkaři vyrazí na více než tisíc kilometrů pěších tras v celém kraji. Obnoví samotné značení, ale také mapy na cestách a směrovníky s ukazateli vzdálenosti. Pracovat se bude například na trase, která vede přes Čeřínek na Roštejn a dál do Třešti.

Už v letošní sezóně turisté objeví i desítky kilometrů úplně nově vyznačených stezek, a to především kolem Úsobí na Havlíčkobrodsku. Tam dosud žádná stezka nebyla a Klub českých turistů ji chce vést kolem místního zámku a nedalekého poutního kostelíka, pak u zříceniny staré kapličky nad obcí. V lese u nové značky turisté projdou přes balvanové pole a budou moci pokračovat podél potoka na Havlíčkův Brod. Další nová stezka bude mezi Herálcem a Radňovem.

Zatímco značení pěších stezek vedení kraje vychvalovalo s tím, že patří mezi vůbec nejlepší a nejpřehlednější v celé Evropě, cyklostezky potřebují podle náměstkyně hejtmana Jany Fischerové ještě vylepšit. „Ne vždy je všechno v pořádku, ale i toto ladíme při schůzkách s Klubem českých turistů. Je potřeba kontrolovat i ty stávající značky, v současné době není úplně vše doznačeno tak, jak má být. Jsou tam rezervy,“ uvedla.

autor: daz
Spustit audio