Na Vysočině jsou povinné roušky, nařízení platí ve zdravotnictví a sociálních službách

29. červenec 2020 05:00

Lidé na Vysočině opět nasadí roušky. Dohodla se na tom Bezpečnostní rada kraje s hygieniky. Počty lidí s prokázanou nákazou covid-19 se zvyšují.

Kvůli zhoršené epidemické situaci se u pelhřimovské nemocnice znovu obnovuje odběrového místo pro testování na koronavirus. Zároveň se v kraji zavádějí přísnější hygienická opatření.

„My jsme doporučili víceméně roušky v celém zdravotnictví a sociálních věcech, dopadlo to, přijali to,“ vysvětluje před budovou Krajského úřadu ředitel Krajské hygienické stanice Jan Říha, s jakým návrhem na Bezpečnostní radu přišel.

Lékaři, nemocnice, sociální služby

„Zařízení sociálních služeb, zdravotnictví, lékárnách, u ordinací praktických lékařů, zubařů a dalších, pravděpodobně to bude zpracováno od půlnoci středy 29. července, dále doporučíme, aby úřady zvážily roušky, podobně jako krajský úřad,“ vyjmenoval přesná místa, kde bude povinnost platit hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Bezpečnostní rada zároveň doporučila dobrovolné nošení roušek i ve všech uzavřených prostorech například v obchodech, ve veřejných dopravních prostředcích nebo na úřadech.

Ochranné pomůcky pro zdravotníky

Vedení Kraje dále uvažuje o koupi dalších odběrových sad na testy, aby mělo připravené zásoby „Stoupá počet těch, kteří jsou potencionálními kontakty. My na to reagujeme těmi nákupy a těmi postupy, aby co nejvíc kontaktů zachytila co nejdřív, aby se nám to nerozlezlo. Podívejte se Herálec, Větrný Jeníkov, stačí jedna návštěva a pak jsou z toho problémy,“ dodal hejtman.

Další opatření týkající se veřejnosti ale zatím podle Jana Říhy hygienici neplánují. „Já si myslím, že je to zatím docela dobře nastavené, tam, kde je toho nejvíc, to je v Jihlavě, takže snad není potřeba už to dál prohlubovat.“

Na Jihlavsku platí přísnější opatření už dva týdny. Lidé tam musí nosit roušky například i v obchodech. O zmírnění hygienici zatím neuvažují.

Ohniska nákazy

Největším ohniskem nákazy na Vysočině zůstává jihlavské Alzheimer centrum s 57 nakaženými osobami. Kraj Vysočina daruje soukromému zařízení ochranné pomůcky za 100 tisíc korun.

Se zajištěním pracovníků kraj tomuto zařízení pomoci neumí, protože nemá žádné zbytné personální kapacity, řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Poskytnutí pomoci v podobě ochranných pomůcek podle hejtmana doporučila v pondělí bezpečnostní rada kraje.

Alzheimercentrum by je mělo dostat do konce týdne. Jde konkrétně o rukavice, respirátory typu FFP2, ochranné obleky, návleky na boty a líh.

autoři: Tereza Pešoutová , mik | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související