Na vrchu Milíři ve Vysoké nad Labem stojí po dlouhých desítkách let opět rozhledna

12. říjen 2013

Po dlouhých desítkách let stojí na kopci Milíř ve Vysoké nad Labem nedaleko Hradce Králové opět rozhledna. Od nápadu znovu vybudovat turistickou atrakci, která v obci byla ještě po druhé světové válce, až po jeho uskutečnění to trvalo osm let. Ještě před slavnostním otevřením rozhledny, které se koná dnes, měla možnost na ni vystoupat i redaktorka Českého rozhlasu Lucie Valášková.

Při stoupání se po kovových schodech se návštěvník dostane na první terasu, zhruba do šestimetrové výšky.

„To je ještě taková poslední terasa pro zbabělce, abych tak řekl, a teď už opravdu začárají ty schody do nebe, kdy okolo té středové trubky se vine schodiště z těch pororoštů, to znamená, že je skrz schody vidět až na zem,“ říká starosta obce Vysoká nad Labem Jiří Horák.

Podle něj je stavba unikátní. Trojboká s šestibokým vyhlídkovým ochozem a dvěma vyhlídkovými terasami. „Je vysoká 30 metrů, až ke špičce dokonce 31, to znamená, že je možná 10 metrů nad vrcholky stromů,“ popisuje Horák.

Myšlenka na vybudování rozhledny prý vznikla na základě vzpomínání pamětníků. „Starousedlíci vzpomínali, že tady byla rozhledna. Sehnali jsme nějaké staré fotky, viděli jsme, jak to vypadalo – mimochodem úplně jinak než tohle – a řekli jsme, že by bylo dobré jednu z těch tradic, co tady jsou, obnovit, a to by mohla být ta rozhledna,“ líčí Horák.

V roce 2005 vzniklo občanské sdružení, v roce 2008 byl hotový projekt, v roce 2009 získali stavební povolení a v roce 2011 byl položen základní kámen.

Stavba vyšla na pět milionů korun. Zhruba necelé dva miliony se podařilo získat od Královéhradeckého kraje a ze Státního zemědělského intervenčního fondu.

Rozhledna Milíř se dnes slavnostně otevře pro širokou veřejnost ve 14 hodin.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio