Na Ukrajině má Ilja modrou knížku. Pomáhá v Jihlavě, kde učí češtinu děti uprchlíků

6. březen 2022 06:00

Nemohl bojovat, proto se rozhodl, že bude lidem na ze své rodné Ukrajiny pomáhat jinak. Ilja, který utekl před ruskými tanky, je v Jihlavě učí česky. 

První děti, které utekly z válkou zmítané Ukrajiny, už se zapojují do běžného života v Česku. Začínají chodit do školy a učí se základy nového jazyka. Například v Jihlavě jim s tím pomáhají dobrovolníci z dobročinné organizace F-point. Do práce se tam zapojili i sami uprchlíci.

15 ukrajinských dětí

V místnosti sedí 15 ukrajinských dětí, které v posledních dnech přišly do ČR. Některé z nich tu s sebou mají i matku, jsou tady poprvé. Jedním z učitelů, které je seznamuje se základy češtiny, je také Ilja. 

„Mám modrou knížku na Ukrajině a takovým způsobem, jako tady, mohu pomáhat našim ukrajinským uprchlíkům, vlastně Ukrajině.“ Česky se naučil při studiích v Bratislavě. Teď učí tento jazyk uprchlé děti.

„Několik zvláštních českých písmenek se naučí hned a už jim to jde.“

Učil i vysokoškoláky

Ilja učil i vysokoškoláky na Ukrajině. Nyní je připravený nastoupit v Jihlavě jako učitel na základní škole, aby dětem pomohl. Právě podobní lidé se zdejším školám budou hodit, pokud se počet ukrajinských dětí zvýší. 

„V případě většího nárůstu počtu dětí uprchlíků, třeba až někam nad stovku dětí, jsme připraveni otevřít třídu nebo dvě třídy i s ukrajinskými učitelkami, a to v ZŠ Jungmannova,“ uvedl mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. 

Doi jihlavských základních škol už děti uprchlíků nastoupily, zatím do běžných tříd. S učením češtiny jim pomáhá právě F-point. 

Organizace stále shání dobrovolníky, kteří by pomohli s tlumočením, ale i pedagogickou prací.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související