Na řece jsem už i kormidloval, říká houslař Tomáš Pilař, pokračovatel 100 let staré rodinné tradice

22. duben 2024

Prozrazuje v dalším vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” houslař Tomáš Pilař o svých vodáckých zkušenostech. Řeky začal sjíždět poměrně pozdě, až někdy kolem pětačtyřicítky, ale už s kamarády pádloval i na Slovensku. 

S už třetím pokračovatelem úctyhodné letos právě 100 let připomínané, rodinné tradice stavby houslí v Hradci Králové Tomášem Pilařem se ale vydáme i do Německa, do Alp ve Švýcarsku, k norským fjordům, do Londýna, zastavíme se ve Finsku, dalekém Singapuru a cestovat budeme také u nás.

Do Krkonoš i jen nedaleko - v sousedním Pardubickém kraji nemůžeme vynechat zastávku v Ústí nad Orlicí. Tím spíš, že se tam tradičně za pár dnů, na počátku května, rád znovu chystá houslař Tomáš Pilař. Už 66. ročník Kocianovy houslové soutěže si prý nemůže nechat ujít.

Cesty “houslové” - za řemeslem

Je samozřejmé, že se naším rozhlasovým cestováním s Tomášem Pilařem musí často proplétat odkazy a odbočky k houslím. Housle jsou jeho život, ve kterém navazuje na předky a připravuje i cestu pokračovatelům tradice, těsně spojené s Hradcem Králové.

Čtěte také

Tam také, v prostředí mistrovy pracovny s houslemi, spoustou pozoruhodných artefaktů z cest, osvědčení, diplomů a také čerstvými výtisky knihy “100 let ateliéru Pilař v Hradci Králové 1924 - 2024” vznikl rozhovor trochu jiný než obvykle.

Houslař Tomáš Pilař totiž rád a dost často cestuje. A tak naše putování u rozhlasového mikrofonu sice začalo v Hradci Králové, ale brzo jsme se vydali do Německa, do Švýcarska - tam byl můj host u mikrofonu na roční stáži v Basileji - i do Londýna. Také tam získával mezinárodní zkušenosti houslařského řemesla.

Cesty za “houslovým” dřevem

V pořadu “Na cestách” se s Tomášem Pilařem vydáme i do Alp, odkud mívají houslaři nejraději smrkové dřevo s hustými letokruhy pro stavbu houslí. Ale mýtus, který se občas objeví i v médiích, že houslaři chodí po horách a poklepávají na kmeny stromů, můj usměvavý “spolucestovatel” nemíní ani rozebírat.

Rozhovor v houslařově království

I když o jeho vztahu ke dřevu (v mém cestovatelském kufříku menší polínko nechybělo) si povídáme také.

Po Alpách i s batohem

Čtěte také

Alpy má Tomáš Pilař rád. Nejen proto, že jemu i další většině houslařů vlastně poskytují ten nejkvalitnější materiál na stavbu houslí. Už při stáži v letech 1978 - 1979 využíval každou volnou chvíli k poznávaní Švýcarska.

Ve vysílání například vzpomíná na zážitky z tradičního basilejského karnevalu Fasnacht - unikátního masopustního pouličního gejzíru společenské a politické satiry. Rej masek ve spojení se satirou pro něj tehdy byl neuvěřitelným objevem. A do Švýcarska se Tomáš Pilař rád vrací - nejen projet se legendárními železničními tratěmi, ale i stoupat k vrcholkům s batohem na zádech.

K norským fjordům autem

Další oblíbenou cestovatelskou destinací je pro houslaře z Hradce Králové a jeho partnerku Norsko. Barvitě líčí putování podél mořských fjordů od severu k jihu i proměnlivost počasí v regionu. Dovíte se, že v Norsku zažil jak jarní idylku, tak také jarní sněhovou přeháňku s autem “obutým” už do letních pneumatik.

Troufám si tvrdit, že i z rozhlasových přijímačů bude patrné uspokojení nad krásami přírody a poznávání pomalejšího, pohodového života na severu Evropy.

Do Finska za českým kvartetem

V chladnějších destinacích při cestování s Tomášem Pilařem ještě na skok zůstaneme - uslyšíte totiž také příběh houslového kvarteta, které se vydalo od nás koncertovat až na Severní polární kruh. Vydáme se za houslemi do finského Rovaniemi. Jak je patrné, má jejich stavitel pro severské země určitou “slabost”.

Za houslemi do Singapuru, Japonska a kohout z Francie

Můžete se těšit na velice pestré a zajímavé cestování s houslařem Tomášem Pilařem.

Čtěte také

Vydáme se i do dalekého Singapuru, kde si byl poslechnout svoje housle, uslyšíte příběh nástroje, který se k němu přes Japonsko “vrátil” s houslistkou zase do Hradce Králové, dovíte se, že suvenýrem z Francie může být i kohout a připijeme si i na cestu do Ústí nad Orlicí.

Odtud se s Tomášem Pilařem už delší dobu známe, symbolicky jsme si “ťukli” sklenkami s emblémem Kocianovy houslové soutěže a domluvili se na opětovné cestě na tuto ojedinělou akci.

Na naše příjemné rozhlasové cestování s houslařem Tomášem Pilařem se můžete těšit na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 22. dubna jako obvykle po zprávách v 18:00 nebo si nás nalaďte v audio archivu pořadu. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související