Na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny budou od pátku vozit cestující místo vlaků autobusy, i přesto, že velká výluka nezačne

27. únor 2024 14:45

Na železniční trati z Brna do Havlíčkova Brodu budou od 1. března cestující mezi Křižanovem a Vlkovem u Tišnova vozit náhradní autobusy. Omezení potrvá sedm měsíců, i když výluka nezačne.

Před dvěma roky Správa železnic plánovala, že celou dvojkolejnou trať zrekonstruuje za takzvaného jednokolejného provozu. S tím počítal i nákladní dopravce CityRail. Železničáři ale loni názor změnili a navrhli kompletní uzavření trati. Firma podala podnět k Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. A ten výluku zakázal.

Železničáři proti tomu podali v prosinci rozklad. Na konci loňského roku ovšem úřad přestal existovat, respektive teď funguje jako oddělení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. A jeho předseda Petr Mlsna minulý týden původní rozhodnutí zrušil a vrátil k novému projednání.

Úřad tak teď vrací celou věc k projednání znovu sám sobě. Ale nedá se čekat, že by úředníci vydali rozhodnutí do čtvrtka, tedy před plánovaným zahájením prací. I přesto, že výluka fakticky nezačne, výluková opatření budou platit.

Spustit audio