Na olympijských hrách neslyšících sportovců zazářil otrokovický tenista Jaroslav Šmédek, dovezl dvě zlaté medaile

Dvě zlaté medaile získal otrokovický tenista Jaroslav Šmédek na právě skončené 24. letní deaflympiádě v Brazílii, tedy na olympijských hrách neslyšících sportovců. Teprve devatenáctiletý nejlepší světový hráč mezi neslyšícími nejenže obhájil zlatou medaili ve dvouhře, dokázal také překvapivě vyhrát s pardubickou spoluhráčkou Kateřinou Blaščíkovou v mixu.

Tenista Jaroslav Šmédek je sice od narození neslyšící, ale díky kochleárnímu implantátu slyší, a přijal tak pozvání k rozhovoru do Českého rozhlasu Zlín.

Jaroslav je už třetím rokem nepřetržitě světovou tenisovou jedničkou mezi neslyšícími. Na deaflympiádě zazářil už před pěti lety v Turecku, kdy všechny překvapil a coby 15letý teenager přivezl zlato. Letos v Brazílii na další této akci ho obhájil a asi o největší překvapení se společně s Kateřinou Blaščíkovou postarali i v mixu, kde při společné premiéře vybojovali také zlato.

Osobním trenérem Jaroslava Šmédka je třetím rokem Filip Svozílek, ale na deaflympiádě v Brazílii mu dělal doprovod a trenéra otec. Jaký byl kouč? „Taťka už mě zná od malička, takže ví, co má radit,“ odpovídá Jaroslav na tuto otázku. „O změně trenéra ale určitě neuvažuju,“ dodává se smíchem.

Díky kochleárnímu implantátu hraje Jaroslav Šmédek i se soupeři, kteří žádný handicap nemají. Jaký je v tom rozdíl? A jaké má plány a cíle do budoucna? Uvažuje nad profesionální tenisovou kariérou? I to se dozvíte v záznamu rozhovoru s Jaroslavem Šmédkem.

2 zlaté medaile tenisty Jaroslava Šmédka z deaflympiády 2022 v Brazílii
Spustit audio

Související