Na Moravě začalo o tři týdny dříve vinobraní. Ve vinici kromě brigádníků pomáhají i speciální stroje

03478885_43.jpeg

Oproti předchozím letům s velkým předstihem začalo na Moravě vinobraní. Zralé hrozny už vinaři sklízejí i na Sádku u Třebíče.

Díky teplému počasí začali zhruba o tři týdny dříve než obvykle. Hroznů je prý dost, chybí ale brigádníci, kteří by ve vinici pomáhali.

Vinobraní už neznamená jen ruční sběr. Vinohradníci mají k dispozici i speciálně upravené kombajny.

„Nejsou lidi, kteří by nám to sbírali, a efektivita stroje je daleko vyšší,“ říká vinohradník František Polách.

To, co zvládne stroj za hodinu, by brigádníci dělali celý den. Jeden kombajn při sběru nahradí zhruba 25-30 lidí.

 

02441587.jpeg

„Když se podíváte všude okolo, tak nejsou skoro žádné bobule spadané na zemi, nic,“ chválí stroj Polách.

Kombajn s keři třese a sklízí pouze bobule bez třapin, což je pro vinohradníky také jednodušší.

Zhruba patnáct minut od sklizně jsou už hrozny ve sklepě a lis z nich mačká sladkou šťávu...

„Vyzrálost je dobrá, aromatika je dobrá, ale sucha způsobily rychlejší odbourávání kyselin, než byl nárůst cukru, což může dělat trochu problémy. I s tím si ale už umíme poradit,“ vysvětluje sklepmistr František Trojan.

Ve vinařství Maděřič začínají s výrobou vína zhruba o tři týdny dříve než loni.

Ve skleničce už držím čerstvý mošt z Muškátu moravského, který má podle sklepmistra Trojana nějakých 18-19 stupňů cukernatosti, což odpovídá 180-190 gramům na litr moštu.

První mladá vína budou k ochutnání už v průběhu září.