Na lyžaře se připravují taky menší sjezdovky na Vysočině, využít chtějí chladné počasí

9. únor 2023 14:25

Nejen tradiční svahy v prověřených místech mohou letos využívat lyžaři na Vysočině. Sjezdovku teď připravují také v Křešíně na Pelhřimovsku. Ve skromných podmínkách ji na okraji Vysočiny provozuje místní spolek nadšenců s podporou okolních obcí.

V Křešíně se předchozí dvě zimy nelyžovalo. Provozovatelé tam musejí vždy čekat na nízké teploty, protože k zasněžování využívají starší děla. Teď by se tam vlek mohl rozjet koncem týdne. Dvě sněžná děla chrlí sníh na zhruba 250 metrů dlouhý svah. „Alespoň těch -5 stupňů potřebují, aby se to vyplatilo. Ony by zvládaly třeba při dvou stupních, ale na nejmenší výkon zase dneska v poměru elektriky se  to nevyplatí,“ vysvětluje Jan Veselý z lyžařského oddílu TJ START Lukavec.

O zasněžování sjezdovky, kterou využívají především lidé z blízkého okolí, se stará několik nadšenců. „Protože tady se to dělá spíš z přesvědčení, ne za peníze. Kdo má chvíli čas a náhodou náladu, tak přijde pomoct,“ dodává.

Kromě toho se musí spolek vypořádat i se starší technikou, která občas vypoví službu. Finance provozovatelé sjezdovky získávají mimo jiné od okolních obcí. Pravidelně přispívá například městys Lukavec. „Podporujeme ji každoročně finančním obnosem 20 000 korun. Je tady nepsaná dohoda mezi obcemi, že zhruba kdo tu možnost má, přispívá 20 korun na obyvatele, protože samozřejmě ty náklady na tu sjezdovku jsou v průběhu toho roku, co se týče údržby a stálých platů, podstatě neměnný a počasí ne vždy je takové, aby si na sebe ta sjezdovka vydělala. Takže tímto způsobem se snažíme to podporovat, aby to nezaniklo,“ potvrzuje starosta Lukavce z KDU-ČSL František Pinkas.

Provoz malé sjezdovky v Křešíně na Pelhřimovsku podporuje finančně celkově 11 okolních obcí.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související