Na jihlavské náměstí se se zavražděnou Petrou přišlo rozloučit přes tisíc lidí

5. duben 2013

Tři týdny po vraždě Petry, se s ní v pátek přišla rozloučit tisícovka lidí. Pod velkou fotografií zapalovali svíčky, mluvili o tom, jak podobně zrůdnému činu v budoucnu předejít.

V davu, který zaplnil horní stranu jihlavského náměstí, byli děti, dospělí i staří lidé. Brutální vražda patnáctileté dívky obrátila život v padesátitisícovém krajském městě vzhůru nohama. Dívky nesmí ven, do setmění musí být doma.

Obrovská účast organizátory velmi překvapila. Stejně tak velký zájem o veřejnou sbírku na důstojný pohřeb patnáctileté dívky, protože její rodiče jsou velmi chudí.

Lidé do kasičky házeli i dvoustovky. Plakali, předčítali básničky, projevovali do mikrofonu svůj nesouhlas s tím, co se stalo.

Mladé slečny v davu mluvily o tom, že od tragické události je rodiče nepouštějí na diskotéku, přitakávala i starší generace. Život v Jihlavě se bezesporu změnil. Zaznívala i podpora rodičů obviněných chlapců a to dokonce i ze strany kamarádů Petry.

„Nesmím nikam chodit sama,“ popisuje Kristýna, vrstevnice zavražděné Petry. Její kamarádky mají stejnou zkušenost. Do tmy doma, diskotéka ani náhodou.

Na jihlavské náměstí přišla v pátek odpoledne více než tisícovka lidí.

Svíčky, které lidé pod velkou fotografií zavražděné Petry zapálili, mají podle blízkého zemřelé, Petra Horáka, připomínat, že nebezpečí číhá všude.

V tomto případě to bylo u nejbližších kamarádů.

autoři: ost , Tomáš S. Šťástka
Spustit audio