Na jevišti DKO v Jihlavě se v pátek večer odehraje divadelní online představení

19. únor 2021 12:00

Kultura je během epidemie koronaviru výrazně omezená. Divadelní soubory se proto snaží hrát alespoň online. Jedním z nich je také divadelní soubor VOKO.

Co je to umění? A jak umění mění? To jsou hlavní otázky prolínající se třemi inscenacemi divadelního souboru VOKO, které dnes herci představí v jihlavském DKO. Zájemci jejich vystoupení mohou sledovat od 19 hodin online.

„Tak zrovna já hraji Viktora, jenom Viktora.“ S Vojtěchem Šoulou na zkoušce v jihlavském DKO nahlížíme do scénáře jedné z neobvyklých inscenací o umění, které divadelní soubor připravuje. „Vlastně to je unikátní styl našich her z dřívějška, kdy jeden člověk hraje jednu postavu a ostatní se střídají. Kdy právě kolega hraje Hanse, Kryštofa, učitele, spolužáka, recitátora, feťáka,“ ukazuje divadelník na skripta, která zvládl se svým kamarádem napsat v 15 letech.

Rychlé proměny postav

Záhy ale scénář hry o Umělcích a lidech odkládá a jde připravovat se svou kolegyní Adélou Vašíčkovou divadelní scénu. „Asi ta nejhlavnější role, kterou tam ztvárňuji, je role kritičky, která se jmenuje Adéla Jablůňková, která se snaží trochu zkazit záměry toho umělce, o kterém celá ta hra je,“ říká mladá herečka o jedné z mnoha rolí, kterou ve zmiňované hře ztvárňuje.

Rychlé proměny postav ji ale baví. Musí kvůli nim být totiž pořád ve střehu. Hned v první scéně se například převtělí do role obletované servírky, aby se pak během několika okamžiků změnila do role umělcovi první lásky.

O umělcích a lidech

Hra o umělcích a lidech je ale pouze jednou ze tří inscenací, kterou herci na jevišti malé scény v DKO předvedou. „Je to taková kompilace tří her, které jsme hráli samostatně nebo mají teprve premiéru. A společným tématem je umění, protože to je věc, která nám chybí, a je to jedna z mála věcí, která dokáže lidi odreagovat,“ popisuje Vojtěch Šoula.

Podívat se na představení pak bude možné na YouTube kanálu divadelního souboru VOKO od 19 hodin.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio