Na jemnické hradby se vrací panna. Kameníci tam ale zazdí věrnou kopii

12. listopad 2017
Zprávy z

Hradby v Jemnici na jihozápadě Třebíčska zdobí soška panny. Při opravách ji stavební dělníci sejmuli, aby po skončení prací na její místo dali věrnou kopii. Originál totiž po zásahu restaurátora skončí v muzeu. Žáci jemnické základní školy zároveň do hradeb vloží vzkaz budoucím generacím.

Raně gotická soška je symbolem města Jemnice a v hradební zdi je její stálé místo. Při opravách opevnění ale došlo i na sošku, která vyžadovala zásah restaurátora.

Vzhledem k vysoké hodnotě pro Jemnici ale originál neskončí zpět na hradbách, ale bude uložen v muzeu.

Žáci základní školy v Jemnici zároveň napsali vzkaz pro příští generace, který v plechové schránce vloží kameníci do hradeb poblíž sošky.

„Některé třídy napsaly vzkaz a zároveň to, jak to na škole dnes chodí, jaké mají děti zájmy. Některé třídy také darovaly pár mincí, aby bylo jasné, čím se v dnešní době platí,“ řekla předsedkyně studentského parlamentu Eva Feldbábelová.

Jemnice, vzkaz dětí příštím generacím

Naše prapravnoučata

Kdo bude sošku znovu opravovat, se v tuto chvíli neví, může to být třeba za sto let. Pro Natálii Křivanovou je to tajemství. „Je to fantastické, že můžeme předat tuhle dobu dalším generacím. Pak to otevřou naše prapravnoučata a budou vědět, že tady prababičky a pradědové byli a takhle žili.“

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio