Na jarní svod loveckých psů v Třebíči dohlédl i mohutný výr. Jmenuje se Kuba

6. květen 2019 03:00

Přesně devětašedesát loveckých psů zhodnotila porota na jarním svodu v Bažantici, místní části Třebíče. Akci doprovodila chovatelská výstava.

„Zbarvení, jaké má, sílu kostry, chrup jestli má úplný, skus, povahu, jaké má ucho, čenich u toho typu typický, zbarvení jednobarevné, síla kostry střední, chrup plný, skus nůžkový, povaha klidná, kvalita srsti standardní, ucho normální, čenich normální,“ vyjmenoval pan Martin, co hodnotila porota u jeho hladkosrstého jezevčíka Asty z Přední Borové.

Jezevčík k norování

Mladý pes podmínky plemenného standardu splnil. I když může Asta na výstavy, nezapře v sobě lovecký původ. „Bude používaná k norování, vyhledávání zvěře, hlášení na stopě zvěře, barvářskému dosledu, když bude postřelená zvěř tak, aby dosledovala tu zvěř.“

Jako zaslouženou odměnu dostane Asta doma kus klobásy. Dalším psem, který odcházel s kladným hodnocením, byl jezevčík Jana Dobrovolného.

Chovatelská výstava

V rámci jarního svodu loveckých psů se v kulturním domě každoročně koná chovatelská výstava. Největším tahákem tady letos byl živý exponát – výr velký. Dovezl ho Jiří Vrba z Náměště nad Oslavou, který je nejen myslivec, ale i sokolník. 

Výr velký, Kuba

„Je to náš mazlíček, spíš takovej na chování. Máme pro ni jméno, nevěděli jsme, když je to malý, jestli je to holka nebo kluk, je to Kuba. To všichni ti myslivci tomu výrovi tak lidově říkají Kuba. A vyrostla nám z toho holka a má tři kila.“

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související