Na hřbitově v Třeboni vznikl pomník dětem, které zemřely před narozením, nebo těsně po něm

31. říjen 2019 07:51

Rodinám, kterým zemřelo dítě během těhotenství, při porodu nebo těsně po něm a ony nedostaly šanci ho pochovat, má sloužit nový pomník na hřbitově v Třeboni. Jeho vznik inicioval Hospic svatého Kleofáše.

Pomník zemřelým dětem je umístěný symbolicky vlevo vedle kostela svaté Alžběty. Právě toto místo bylo v minulosti určené dětským hrobům.

O vznik pomníku usiloval Hospic svatého Kleofáše zhruba dva roky. „Ta myšlenka vznikla, když se u nás v hospici a v našich životech začalo objevovat plno rodin, které přišly o děťátko. Často to byly rodiny, které to děťátko musely nechat v nemocnici a neměly příležitost ho pohřbít na nějakém místě, kam by za ním mohly někam chodit,“ vysvětlila nastupující ředitelka hospice Irena Kalná.

Pomník z hořického pískovce vytvořil sochař Lukáš Šimek, který má sám zkušenost se ztrátou dítěte těsně po porodu. „Pomník představuje vlastně mateřské lůno s plodem a zároveň symbolicky ochranu vznikajícího velmi křehkého života po celou dobu nitroděložního vývoje,“ popsal.

Čtěte také

Rodinám, které v těhotenství, během porodu nebo těsně po něm přišly o dítě, pomáhá v Jihočeském kraji perinatální hospic Dítě v srdci. To, že na třeboňském hřbitově vzniklo pietní místo, uvítala jeho ředitelka Jana Marková.

„Situace se zlepšuje od roku 2017, kdy byl novelizován zákon o pohřebnictví. Většinou když se něco takového stane, jsou u toho zdravotníci. Proto je velice důležité o tom s nimi mluvit, školit je, což se daří, z toho máme velikou radost,“ dodala.

Perinatální hospic Dítě v srdci v Jihočeském kraji poskytl za poslední rok více než sedmdesát intervencí. Pomoc rodinám nabízí hlavně v nemocnici v Českých Budějovicích, ale postupně se jeho služby rozšiřují i do dalších míst, třeba Českého Krumlova.

Spustit audio

Související