Na cesty s dětmi je nejdůležitější přibalit pevné barvy a dobrou náladu

14. červenec 2011

Hostem středečního Tandemu byla lékařka dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice MUDr. Magdaléna Chvílová Weberová. A radila, jak co nejpohodlněji cestoval v létě s malými dětmi.

Úplně nejdůležitější je přibalit si ocelové nervy, pohodu a dobrou náladu. Když totiž budeme nervózní, budou nevrlé i naše děti. Pak je velmi dobré přizpůsobit cestu rytmu vašeho dítěte – jet spíše na noc, aby většinu času prospalo, dělat přestávky na protažení, mít s sebou hodně pití a spíš lehčí stravu. Pozor na klimatizaci a přechody z vedra do chladu. Na dovolené, ať u moře nebo na cestách, hlídat děti jako ostříži, jsou zvídavé a všechno chtějí prozkoumat. Neustále opakované pravidlo, ale pořád často porušované, děti přes poledne na sluníčko nepatří, natírat bychom je měli krémy na opalování a chránit kloboučky. Na daleké cesty bychom neměli brát děti po nemoci, po očkování, nedonošená miminka.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.