Myslivci vábí na vánoční setkání. Nenechte si ujít koncert lovecké hudby v pražském Rudolfinu

26. září 2024

K myslivosti patří řada rituálů a tradic – například troubení na konci honu, takzvané halali. Myslivečtí trubači mají speciální nástroje, nikoli lesní rohy, jak by laik předpokládal, ale lesnice a borlice.

Českomoravská myslivecká jednota tradice ctí, proto má dokonce Klub trubačů, kterému předsedá Hana Sedláčková. Sama se k tomu dostala až v dospělosti. Okouzlilo ji troubení při Českých mysliveckých vánocích a neváhala zkusit to nejdřív jako začátečník v kurzu u Petra Dudy.

Dnes Hana Sedláčková stojí v čele Klubu trubačů Českomoravské myslivecké jednoty, jejímž cílem je sjednotit notové zápisy i způsob interpretace. A také získávat novou krev. K tomu slouží i letní tábory pro děti. Mohou se účastnit zhruba od osmi let, musí být samostatné – a hlavně – musí mít druhé zuby, aby měly nástroj o co opřít.

Vánoční myslivecké setkání

Krásou mysliveckého troubení se můžete nechat okouzlit při Vánočním mysliveckém setkání. Je to předvánoční koncert lovecké hudby v jedné z nejkrásnějších koncertních síní v České republice, Dvořákově síni pražského Rudolfina 1. prosince.

Rudolfinum_SOČR

Vánoční myslivecké setkání navazuje na tradici koncertů České myslivecké Vánoce. Název charakterizuje hlavní myšlenku této akce – předvánoční setkání široké, nejen myslivecké, veřejnosti při oslavě a prezentaci myslivosti a jejích tradic.

Můžete si poslechnout loveckou, klasickou i vánoční hudbu v podání velkého souboru mysliveckých trubačů z celé České republiky, souboru Mladí trubači ČMMJ a hornového souboru lektorů lovecké hudby a zajímavých hostů.

Poslechněte si reportáž v Hobby magazínu.

Spustit audio