Muzeum Žlutice na Karlovarsku plánuje novou expozici, představí model středověkého hradu i husitský bojový vůz

4. červen 2019 10:00

Pro letošní sezonu připravilo žlutické muzeum hned několik novinek, na které se jeho návštěvníci mohou těšit. Vedení města má ale pro instituci připravenou mnohem rozsáhlejší expozici.

Žlutické muzeum, které od letošního roku spravuje město, připravilo pro letošní rok novinky ve stávající expozici. Jednou z nich je listovací kopie Žlutického kancionálu. „Kopie byla vyrobena loni. Je to vůbec první kopie Žlutického kancionálu, která je kompletní,“ řekla Kamila Neckářová, pracovnice muzea. Historický sborník z 16. století je od roku 2015 národní kulturní památkou. Vyrobit listovací kopii se město rozhodlo u příležitosti 460. výročí vzniku kancionálu.

Další novinkou je přestavba podzemí. „Nazýváme to lapidáriem, protože jsou zde shromážděné různé sochy, sousoší, zbytky pomníků ze Žlutic a okolí, které ničili vandalové,“ uvedla Neckářová. Mezi největší exponáty lapidária patří například znak ze žlutické solnice, která později sloužila jako zbrojnice. Ta ale vyhořela a z budovy se zachoval pouze tento artefakt.

Novou stálou expozici chce město umístit do prvního patra muzejní budovy, přiblížil starosta Žlutic Václav Slavík: „Dominantním prvkem bude uprostřed středověký model města, odtud budou návštěvníci startovat okružní trasu po naší expozici. Rádi bychom prostřednictví ní vyprávěli příběh města od nejrannějších počátků až po současnost. Návštěvníci se tak mohou těšit na artefakty z Vladaře, na středověký hrad a uvidí expozici husitství. Rádi bychom se dotkli také historie kolem druhé světové války.“

Radnice má k dispozici technickou i výtvarnou studii, jak by měla nová koncepce vypadat. Pro její vybudování je ale potřeba opravit muzejní prostory a sehnat víc než 30 milionů korun. Vedení města nyní usiluje o získání dotačních prostředků i z Norských fondů. Pokud se to podaří ještě letos, mohla by rekonstrukce objektu pro novou expozici začít příští rok na jaře.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související