Muž žije s virem HIV už pětadvacet let

1. prosinec 2012
Zprávy z

Dnešek je Světovým dnem AIDS. Na tuto zákeřnou nemoc v Česku zemřelo už téměř dvě stě lidí.

Česko hlásí nejvíce lidí nakažených virem HIV ve své historii. V současnosti jich u nás žije přes osmnáct set. U tři sta třiceti lidí se navíc vir rozvinul v nevyléčitelnou nemoc AIDS. Lidé by proto neměli podceňovat prevenci.

Navíc, kdo si není svým zdravotním stavem jistý, může si nechat udělat testy. Na Vysočině je k tomu příležitost ve Státním zdravotním ústavě v Jihlavě, kde pracuje jako sestra Lenka Vrzalová: "Nejvíce se nám libí, když k nám přijdou třeba mladí lidé před prvním společným pohlavním stykem. Myslím, že tak by to mělo fungovat. Aby měl každý jistotu, že toho druhého nenakazí, měl by se otestovat."

Pětadvacet let žije s virem HIV i Oldřich Bašta z Prahy. V devatenácti letech se nakazil při nechráněném pohlavním styku od svého přítele. "Vůbec netušil, že HIV má. Zjistil to, až když se léčil se zápalem plic, na kterým u nezabíraly antibiotika. Tehdy ho lékař poslal na testy na vir HIV. Když zjistil, že jsou pozitivní, oznámil mi to. Šel jsem na ně také a dopadl stejně. Přítel půl roku na to zemřel, jeho oslabené tělo zápal plic nezvládlo," vzpomíná na nejhorší chvíle svého života dnes už čtyřiačtyřicetiletý ošetřovatel ve zdravotnictví.
Odlřich Bašta v současné době objíždí celé Česko a o nebezpečné nemoci beseduje se studenty. "Probíráme společně statistiky a radím jim, jak se před HIV chránit. Nakazit se mohou lidé totiž třemi způsoby - nechráněným pohlavním stykem, krví nebo se vir může v těhotenství přenést z matky na dítě," připomněl dnes už známou věc.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio