Muž přišel kvůli cukrovce o chodidlo

14. listopad 2012
Zprávy z

Dnešek je Světovým dnem diabetu. V Česku žije diabetiků okolo jednoho milionu a na Vysočině se dají počítat na tisíce

Tisíce lidí trpí na Vysočině cukrovkou. Patří mezi ně i šestašedesátiletý Josef Františ z Jihlavy, který se o své nemoci dozvěděl teprve před deseti lety. "Bolely mě nohy a hubnul jsem. Vůbec jsem netušil, že jsou to příznaky cukrovky. Přišel na to až lékař, ke kterému jsem zašel," vzpomíná důchodce.

Svoji nemoc připisuje hlavně cigaretám. "Kouřil jsem první ligu, to přiznávám. Jako mistr na stavbě jsem denně zvládl i dvě krabičky cigaret. Jedna sotva dohasínala v popelníku a já už si zapaloval další," přiznává šestašedesátiletý muž.

Podle Josefa Františe patří velký dík lékařům v jihlavské nemocnici. "Nebýt jich, možná bych přišel o celou pravou nohu. Nejprve se mi na ní udělal puchýř a po měsíci jsem kvůli infekci přišel o palec. Nakonec mi lékaři museli vzít celé chodidlo a zůstala mi pata. Tu mi zachránil doktor Čech, který tam nasadil takové odsávačky. Po čtyři dny mi z rány dostávaly infekci. Podstoupil jsem to celkem čtyřikrát a noha se mi pak krásně zahojila," říká důchodce.
Čísla nemocných stoupají každým dnem. Jenom v jihlavské nemocnici je v kartotéce téměř dva tisíce pacientů s diagnózou diabetes. „Další jsou potom zapsáni v jiných ambulancích a u svých praktických lékařů. Není to tedy rozhodně počet lidí, kteří skutečně mají na Jihlavsku cukrovku. Navíc spousta lidí netuší, že diabetes vůbec má,“ upozorňuje lékař jihlavské nemocnice Michal Policar.

Účinnou zbraní proti cukrovce je dodržování několika zásad - nepřejídejte se, vyhýbejte se tučnému jídlu a jezte pravidelně. Snažte se mít také dostatek pohybu, stačí chodit pěšky. "Lidé by také neměli podceňovat preventivní prohlídky. Je důležité podchytit nemoc včas. Její následky bývají opravdu vážné. Lidé kvůli ní mohou dokonce přijít o zrak," uzpozornil lékař.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio