Moštárny na Vysočině jedou naplno. Úroda ovoce je abnormální

18. září 2018 10:00

Úroda ovoce je na Vysočině díky teplému létu vysoká. Také proto mají hodně práce v pálenicích a moštárnách.

V moštárnách odhadují, že budou mít práci až do listopadu.

Moštovací lis v suterénu hostince Pod Lípou ve Vyskytné nad Jihlavou teď jede naplno. A to nejen o víkendu. Fronty tu stojí i ve všední dny odpoledne. Možná i proto, že místní moštárna je podle členky zdejšího svazu zahrádkářů Jaroslavy Bartošíkové vyhlášená. Právě pod jejíma rukama se teď ovocná úroda mění ve sladkou šťávu.

„My tady máme tu moštárnu 50 let minimálně. Ze začátku se to dělalo všechno rukama, i ten lis se točil rukama. Pak nám tady jeden známý udělal ten elektrický, takže se to usnadnilo,“ vysvětluje Jaroslava Bartošíková ze svazu zahrádkářů.

Jablka od zahrádkářů Jaroslava Bartošíková se svými kolegy nejdříve rozdrtí v kovovém mlýnku, odkud už jdou do lisu a pak do kbelíků vytéká hotová šťáva. Za dvě hodiny stihnou obsloužit asi pět zákazníků. „Zájemců je hodně, protože těch moštáren tady v okolí bylo několik a postupně se to zrušilo. Takže jako opravdu teď už nám sem jezdí lidi ani nevím odkud.“

Moštovat se bude až do listopadu

Moštárna ve Vyskytné má své stálé zákazníky. Podle zkušeností provozovatelky budou jezdit až do listopadu.

„Třicet let navštěvuju místní moštárnu. Letos je toho daleko víc, větší úroda, ale jsou nahnilý nebo jsou poškozený, spousta jich spadla, než se začalo moštovat, protože je toho abnormálně moc. Vozili jsme třeba 50 litrů, dneska mám 34 litrů. My to teda síříme, ukládáme do sirových demižonů a už jsme to vyzkoušeli, že nám to vydrží do dalších jablek,“ popisuje jeden ze zákazníků.

Většina lidí si z moštárny odnáší 30 až 50 litrů ovocné šťávy. A také drť, která po moštování zbyde.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio