Moravské Budějovice jsou v hledáčku investora z Vietnamu

10. leden 2012
Zprávy z

V Moravských Budějovicích by mohla vyrůst nová továrna pro 150 lidí. V tamní průmyslové zóně ji chce postavit vietnamský obchodník a uvnitř montované haly zpracovávat mastek pro farmaceutický a kosmetický průmysl.

Pro nezaměstnaností nejvíce postižený region Vysočiny by to bylo do jisté míry vysvobození. Místostarosta Moravských Budějovic Jan Kocáb, který veškerá jednání vede, však zatím žádné plané naděje obyvatelům regionu dávat nechce. „Já mám obavy z jedné věci: velké naleziště mastku se našlo na východním Slovensku, a tak si myslím, že kvůli dopravě materiálu bude chtít vietnamský investor postavit továrnu spíš tam. Je to ale čistě jen moje spekulace, zatím není nic rozhodnuto,“ podotýká Kocáb, který si pochopitelně vnitřně přeje, aby se investora podařilo získat Moravským Budějovicím.

Ve prospěch Moravských Budějovic hraje naopak fakt, že město leží prakticky na půl cesty mezi Vídní a Prahou a to znamená dobré dopravní napojení a transport už hotového produktu do farmaceutických firem. Jednání mezi vietnamským investorem a vedením města Moravské Budějovice proběhne v druhé polovině ledna.

autor: Michal Malý
Spustit audio