Mladí sportovci z Vysočiny vyráží na olympiádu dětí a mládeže do Zlína

23. červen 2013
Zprávy z

Na olympiádu dětí a mládeže České republiky míří i reprezentace Kraje Vysočina. Ráno vyjíždějí autobusy směrem ke Zlínu s asi dvěma stovkami mladých sportovců. Na události, která rozsahem a významem přesahuje mistrovství republiky, poměří síly s nejlepšími a poznají spoustu sportovních hvězd.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň, dorostenců a dorostenek, kadetů a kadetek. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her

„Rozhodně to pro ně bude obrovský zážitek. Když se podíváte na normální olympiádu pro dospělé, tak je podobné, ale v menším. Nechybí zahajovací i závěrečný ceremoniál s ohňostrojem,“ popisuje jeden z trenérů české reprezentace Jiří Švec.

„Děcka mají novou zkušenost. Když dosáhnou výkonů, mají servis, představují je na závodištích. Pro děcka to musí být obrovský zážitek a motivace do dalšího sportování,“ myslí si Švec.

„Nejvíc se těším na atmosféru olympiády a že se různě seznámíme,“ řekl jeden z účastníků dětské olympiády na jednom z posledních tréninků před odjezdem v Jihlavě Na Stoupách.

Kraj Vysočina povede jako vlajkonoš úspěšný judista Lukáš Krpálek. Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. Právě v té zimní bývají malí sportovci z Vysočiny o poznání silnější, jak potvrzuje trenér Švec:

„Zimní sporty tady mají tradici. Lyžování, hokej. Co se týká atletiky, na Vysočině pro ni nemáme ideální podmínky, trénovat můžeme od května do října, pak je dráha pod sněhem.“

Želízek v ohni mají malí sportovci z Vysočiny několik. „Adam Ondrů rozhodně má šanci probojovat se do finále. Lucka Pertlíková, Míša Marešová nebo Karolína Fuksová na finále mají. Určitě Veronika Janíčková z Třebíče. Stoprocentně nějakou medaili dovezou,“ věří trenér Švec.

autoři: ost , dab
Spustit audio