Mladí jsou bez práce, firmy chtějí zkušené

18. květen 2012
Zprávy z

Sehnat práci na Vysočině je pro mladé lidi takřka nemožné. S krizí se žadatelé do 25 let stali ohroženou a nechtěnou skupinou.

Hledání zaměstnání je pro mladé lidi v Česku stále složitější. Bez práce je každý pátý. Statistiky Eurostatu uvádějí ve skupině do 25 let nezaměstnanost v Česku 19 procent. Za poslední rok se situace zhoršila skoro o dva procentní body. Situace ale stále není tak tragická jako v jižních státech - ve Španělsku je nezaměstnaný každý druhý mladý člověk. Naproti tomu Německo dokáže dát práci v této skupině více než 90 procentům žadatelů.

Inzertní servery nabízejí na Vysočině jen asi 40 míst pro absolventy, zatímco nabídka pro zájemce s praxí je několikanásobně vyšší. "Ty důsledky, které se promítly v důsledku krize, jsou samozřejmě cítit a tyto skupiny - jako absolventi škol a mladiství - to pociťují více než dříve," konstatuje Jarmila Klejzarová z jihlavského úřadu práce. Firmy, které se stabilizovaly a opět nabírají, totiž chtějí zpět zkušené zaměstnance a na mladé už nemají místo. Často totiž díky krizi našly úspory a zvýšily efektivitu práce.

Podle Kateřiny Peštové z Úřadu práce v Jihlavě jsou ale výjimky. "Některé firmy absolventy přímo žádají a chtějí si je vychovat," říká. Zejména se jedná o firmy v nedostatkových oborech - například ve strojírenství. Už předem si vytipují studenty, které podporují finančně stipendiem i jim zajišťují potřebnou praxi s tím, že u nich musejí několik let po dokončení školy pracovat. Například jde o firmu Žďas ve Žďáře nad Sázavou.

autor: Daniel Burda
Spustit audio