Mirka van Gils Slavíková: Naše cukrařina je jak malé dítě ve větru, ode zdi ke zdi

28. únor 2020

Pro cukrářku a porotkyni pořadu Peče celá země Mirku van Gils Slavíkovou je cukrařina velkou láskou a životní vášní. Za své umění získala řadu mezinárodních cen a je nositelkou nejvyššího cukrářského titulu Professeur en Sucre d'Art. Nyní sama hodnotí amatérské pekaře a pekařky v české verzi oblíbené britské reality show, u nás vysílané v České televizi pod názvem Peče celá země.

Světově uznávaná cukrářka Mirka van Gils Slavíková je asi nejvíce pyšná na to, že získala první místo ve Velké ceně Paříže, a to v typicky francouzské disciplíně. V roce 2002 ji obdržela za svatební dort Croquembouche. „Je to ale jenom vteřinová chvilka slávy, po vás přijde zase někdo jiný. Dobré na tom bylo, že mi Croquembouche otevřel ve Francii další cestu,“ říká cukrářka, která procestovala půl světa.

Žila v Jihoafrické republice, ve Spojených státech a nyní bydlí už přes deset let v Holandsku. Všude se něco od tamních cukrářů naučila a stále sbírá nové zkušenosti. S cukrařinou začínala v Praze, v roce 1984 nastoupila do restaurace Moskva, potom do hotelu Alcron.

Xavera zajímalo, jak se podle ní cukrářské umění u nás změnilo: „Já tomu říkám, že naše cukrařina je jak malé dítě ve větru, ode zdi ke zdi. Dříve se zde s menším výběrem surovin dělaly lepší a chutnější výrobky. Byli jsme takovou generací improvizátorů,“ hodnotí Van Gills Slavíková.

Peče celá země

V reality show Peče celá země je porotkyní, která si váží všech soutěžících, a proto je jí líto, když se jim nedaří: „Postavit se před kamery do prostoru, kde máte troubu, kterou neznáte, a mixer, se kterým neumíte zacházet, to je odvaha jako hrom,“ oceňuje Mirka Van Gils Slavíková.

Ochutnávat jeden výrobek za druhým není pro porotce snadná záležitost: „Někdy to nezvládnete jíst v jednom tahu. Nejdůležitější je, abyste rozklíčoval, co je v tom za ingredience a jestli se naplní vše, co má.“

A co zatím v soutěži porotkyni nejvíce překvapilo? „Přiznám se, že definitivně mně utkvělo v hlavě podávání knedlíků, protože mně tam jeden soutěžící dal knedlíky se švestkami v bramborovém těstě, tak jak to dělal můj tatínek. Byl to skok do mého dětství. To mi připomíná, že v současné době spolupracuji také s Českým rozhlasem, a to na pořadu Pochoutkový rok, který je založen právě na ověřených rodinných receptech. Přispívám tam svojí radou do každého dílu.“

Stejně jako v jiných kulinářských oborech se i v cukrařině objevují nové trendy. Co v současné době vládne Evropě? Podle Mirky Van Gils Slavíkové je to něco, co by mělo zjednodušit práci cukrářům, tedy silikonové formy. Díky nim je jednodušší vytvořit hezkou podobu cukrářských výrobků, ale ona sama není jejich milovníkem: „Cukrařina je podle mě o rukou, musí to být na výsledku vidět a nabudit vaše chuťové buňky. Cukrář musí být estét a měl by vědět, jak to zpracovat,“ říká Van Gills Slavíková.

Zajímá vás, jak a z čeho se dělá Croquembouche nebo jak vznikl slavný obrácený jablkový koláč Tarte tatin? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio