Město Krnov chce postavit náplavku podél řeky Opavy

2. leden 2024 08:20

Lidé v Krnově by se mohli dočkat nového místa pro setkávání. Město chce totiž přestavět břehy řeky Opavy na náplavky. Ty by pak mohly sloužit mimo jiné pro menší kulturní akce. Zároveň tam má radnice v plánu taky cyklostezku.

Město Krnov chce postavit náplavku podél řeky Opavy. Doteď poměrně obyčejný břeh by měl dostat nové posezení ale taky cyklostezku a celkově by měl být přátelštější pro lidi. „Myslím si, že je to skvělý nápad, hlavně pro ty mladé, a hlavně pro ty co chodí třeba se psem, i pro cyklisty. Bude to hezčí,“ těší se Valerie. Studentka z Krnova má taky ale své obavy: „Nebude to takové čisté, jak to asi plánuji,“ dodává.

Komunální referentka města Pavla Hájková vysvětluje, že řeka dostupná lidem je. Břeh ale upravit potřebuje. „Není to úplně pohodlné pro všechny, třeba pro maminky s kočárky. Je to vlastně víceméně zatravněná plocha, občas musíte přejít přes nějaké mosty, vyjít od té řeky, zase se vrátit a není to úplně pohodlné,“ popisuje referentka.

Protipovodňová opatření

Projekt náplavek je spojený s protipovodňovým opatřením povodí Odry. Technický ředitel povodí Břetislav Tureček říká, že nové veřejné prostranství nebude mít vliv na bezpečnost. Odpověď jsme dostali písemně.

„Návrh takzvané náplavky, který je součástí úpravy koryta Opavy v Krnově, je zapracován v připravované projektové dokumentaci, je posouzen provedenými hydraulickými výpočty a nebude zhoršovat odtokové poměry a návrhovou kapacitu koryta na stoletou vodu,“ stojí v odpovědi.

Starosta Krnova Tomáš Hradil (SNK) počítá, že investice města bude přesahovat 100 milionů korun. „Náplavky mohou sloužit i k menším kulturním akcím. Myslím si, že budou sloužit i ke každodennímu využívání. Budete si tam moc jít přečíst knížku, popovídat si se sousedem nebo kamarádem, procházet se podél řeky, takže potenciál je obrovský,“ vyjmenovává starosta.

Krnovské náplavky jsou teď ve fázi projektu. Pokud se vše podaří, po první z nich by se lidé mohli projít přibližně za 5 let.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio