Město Jihlava ocení studenta Metoděje Renzu. Dokázal zachránit lidský život

18. prosinec 2013

Za svou duchapřítomnost a odvahu dnes dostane Cenu města Jihlavy maturant Metoděj Renza. Devatenáctiletý mladík letos na začátku října neudělal nic menšího, než že zachránil lidský život. Sám svůj čin za nijak výjimečný nepovažuje.

Nenápadný mladík s neobvyklým jménem Metoděj studuje čtvrtým rokem jihlavské gymnázium. Když začne vyprávět o události, která mu doslova zahýbala se životem, je velmi skromný:

„Byl to všední páteční večer, já jsem jel s přítelkyní nakupovat a viděl jsem pána na zemi. Proběhla taková ta základní diagnóza a začala ta samotná v uvozovkách akce.“

Jako správný zachránce se Metoděj nejdřív ptal okolo stojících lidí.

„Jestli pán nějak vrávoral nebo jak upadl do takového stavu. Zjistil jsem, zdali dýchá, a potom už začala samotná resuscitace,“ vypráví dál.

Člověk udělá to, co má, říká Metoděj

Metoděj vždycky slýchával, že záchrana života je v podstatě automatická, nevěřil tomu. „Ale je tomu tak! Člověk přijde, udělá to, co má. A tentokrát to dopadlo dobře.“

„Přijde mi to normální, pokud jsem pomohl, tak jsem za to jenom rád,“ poznamenává student.

A se stejnou skromností vnímá i Cenu Rady města Jihlavy, kterou dnes získá.

„Pocta to určitě je, ale myslím si, že tady je spousta dalších lidí, co takový čin udělali a třeba nedostali cenu, takže určitě v tom nejsem sám,“ zamýšlí se.

Z přemýšlení ho však vytrhují dvě slečny, které se skrývají za popelnicemi a už delší dobu na něj pokřikují. Přece jen je teď známý.

Teď už na jeho čin reagují i spolužáci. „Přišli a říkali: ty jsi hrdina. Ale neberu to tak. To může udělat prakticky každý, hrdina má asi nějaký nadpřirozený vlastnosti,“ usmívá se.

Metoděj teď prý moc nakupovat nechodí. Vzpomínka je přece jen docela živá. „Mám nějakou schizofrenii ze všech supermarketů," doplňuje maturant, který si chce splnit svůj sen a vystudovat medicínu.

Už teď se připravuje na přijímací zkoušky, které ho čekají hned po zkoušce dospělosti. Svým činem by leckteré dospělé zahanbil.

Zachránce Metoděj Renza
autoři: mkp , Andrea Kratochvílová
Spustit audio