Města na Vysočině mají trable se starými světly

6. prosinec 2011
Zprávy z

Města na Vysočině bojují se starým osvětlením. Lampy občas svítí, občas ne a hledání závady nezřídka trvá několik dní, ne-li ještě déle. Problémy mají také ve Žďáře nad Sázavou, kde jsou některá místa osvětlená lampami starými skoro půl století.

Ve Žďáře nad Sázavou je asi 2100 lamp. Polovina z nich potřebuje modernizaci, stovka je dokonce z poloviny minulého století. Časovanou bombou je staré vedení elektřiny. Třeba ve čtvrti Vodojem se už kabely klikatí mezi kořeny vzrostlých stromů. "Až se tam pustíme do modernizace, bude muset všechno pryč," konstatuje Miloslav Dvořák z odboru komunálních služeb. Peněz je ale málo a větší opravy osvětlení podle něj musejí počkat až na celkovou rekonstrukci ulic. "V roce 2012 budou prioritou dostavba bazénu a stavba nového mostu přes řeku, takže předpokládám, že peněz na osvětlení nebude moc," dodává úředník.

Větší poruchy osvětlení zažívá Žďár několikrát ročně. Například o prázdninách nesvítila výpadovka na Brno několik dní. Lidé si v takových případeh často stěžují, že do práce po tmě. "Už několik dní před půl sedmou ráno nesvítí celá Strojírenská od prodejny Albert směrem na Stalingrad a také cesta ke ŽĎASu až po koleje," objevilo se v internetové dotazovně města před několika dny. "Pěkný den, můžete nám prosím sdělit, proč je pravidelně jedna část města zhasnutá? Jedná se o politiku šetření nebo veřejné osvětlení je v tak špatném stavu?," zněl také jeden z dotazů. Hledání poruch je ale podle Dvořáka velmi složité. "Někdy je ho hned, ale jindy to trvá celé dny," říká.

autor: Daniel Burda
Spustit audio