Města mají konečně nástroj, jak legálně odstranit autovraky, ke kterým se nikdo nezná

17. listopad 2020 06:00

Dostat staré nepoužívaní autovraky z ulic je o něco snazší. Města tak mají šanci, že se časem zbaví aut, která v ulicích roky chátrají bez toho, aby se o ně někdo postaral.

Staré a mnohdy nepojízdné autovraky, které někdy stojí roky bez povšimnutí v ulicích měst a obcí, by mohly zmizet.  Samosprávám v tom má pomoci zákon, který už půl roku usnadňuje odtahy vozů bez technické kontroly. A města toho využívají.

Anabáze s vrakem

„Byl to vlastně autovrak, který už jsme dlouhodobě řešili ve spolupráci s policií, jenže problém tam byl ten, že oficiální majitel autovraku byl nedostižitelný,“ popisuje starosta Přibyslavi Martin Kamarád (ODS) anabázi s vozem, který dlouho blokoval jednu z tamních ulic.

Až díky změně legislativy mohl zmizet. „Teď už jsme řekněme v souladu s legislativou mohli postupovat zveřejněním na úřední desce a díky tomu, že ten autovrak byl pak následně poškozen a ohrožoval svoje okolí, tak jsme ho mohli odtáhnout.“

Změna zákona ale Přibyslavi nepomohla jen v tomto případě. Vedení města díky ní začalo řešit odtah dalších pěti autovraků. Někteří majitelé se díky výzvě přihlásili dokonce sami. 

Jihlava

A podobně teď vytipovávají auta k odtahu také pracovníci jihlavské městské policie. Hlavní změnou pro strážníky je možnost určení auta k odtahu, pokud má déle než půl roku propadlou technickou kontrolu, pokračuje zástupce ředitele městských strážníků Stanislav Maštera: „My jsme i v minulosti vozidla, která nějakým způsobem dlouhodobě stála na komunikaci, nebylo s nimi ježděno, tak mapovali, takže v této činnosti pokračujeme, k tomu nám vlastně přibyl nástroj té technické propadlé, v případě, že to auto zjistíme, sepisujeme oznámení dál k řešení silničnímu správnímu orgánu.“

Takových aut Jihlava momentálně eviduje několik desítek. Samotný odtah pak řeší vlastník silnice, na které se odstavené auto nachází.

Zabývají se tím tak i zaměstnanci jihlavského odboru dopravy, dodává jeho vedoucí Lubomír Dohnal: „Budeme provádět nějakým způsobem identifikaci, kdo to vlastní ve spolupráci s městskou policií a budeme kontaktovat ty osoby, samozřejmě nejlepší je, když se vlastník dohledá, vlastník je způsobilý k právník úkonům, je živ a zdráv a svoji věc si přesměruje, přestěhuje, odveze, odtáhne na svůj vlastní pozemek nebo na jiný pozemek, než je města.“

Pokud se úředníkům majitele dohledat nepodaří, popřípadě nebude chtít s odborem komunikovat, odtáhnou pracovníci města auto sami na náklady vlastníka. V Jihlavě to ale bude nejdřív příští rok, město totiž aktuálně vybírá, kdo pro něj odtahy bude zajišťovat.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související