Meruňkový koláč s ořechovou drobenkou

Začala doba plná ovoce, zavařování a pečení dobrot s právě s dozrávajícím ovocem. Velmi oblíbené jsou, zejména pro svoji určitou pikantnost, meruňky. Dnešní recept je ozvláštněn drobenkou s vlašskými ořechy.

Ingredience
  • Na těsto: 200 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 - 2 žloutky
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • Na náplň: 250 g měkkého tvarohu
  • 2 plné PL moučkového cukru
  • sníh ze zbylých bílků z těsta
  • nastrouhaná citonová kůra, vanilkový cukr
  • meruňky
  • Na drobenku: 80 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 50 – 70 g změklého másla

Smícháním a prohnětením všech surovin na těsto připravíme základ koláče. Hotové těsto necháme v chladu chvíli odpočinout.

Mezi tím rozmícháme tvaroh s moučkovým i vanilkovým cukrem, ochutíme citronovou kůrou a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Meruňky otřeme vlhkou utěrkou, překrojíme je na půlky a vypeckujeme. Z mouky, cukru a mletých ořechů připravíme drobenku.

Koláčovou formu silně vymažeme máslem, rovnoměrně do ní rozestřeme těsto, které vymačkáme až do okraje formy. Na těsto namažme připravený tvaroh, na něj úhledně naskládáme půlky meruněk a celý povrch bohatě posypeme drobenkou.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C cca 30 – 40 minut. Prochladlý koláč nakrájíme a pocukrujeme.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.