Mentálně postižení mladí lidé mají v Jihlavě novou možnost vzdělávání

2. listopad 2012
Zprávy z

Základní speciální a Praktická škola se stala jedním z devíti míst v ČR, kde se právě otevírá Aktivační centrum. To bude rukodělnými a poznávacími kurzy pomáhat lidem s těžkým mentálním a kombinovaným postižením ve věku od 13 do 26 let a po dobu dvaceti měsíců jim tak dávat možnost dalšího vzdělávání.

Cílem projektu aktivačních center je nabídnout žákům s těžkým mentálním postižením zájmové vzdělávání. Lidová řemesla, technické práce a orientace v běžném životě. Tak se jmenují tři kurzy, které budou na sebe navazovat v průběhu dvaceti měsíců. Hlavním smyslem je ale bezpochyby setkávání, začlenění do kolektivu a větší samostatnost a sebevědomí mladých lidí s handicapem. V neposlední řadě i menší závislost na pasivní sociální podpoře a vysoké míře nákladných podpůrných služeb.

"Jde o pilotní projekt ministerstva školství v devíti krajích České republiky. Na Vysočině jsme zatím jediní. To pilotní ověřování bude trvat dva roky, pak bude následovat jiná forma zavedení takových kurzů i do ostatních škol v kraji," uklidňuje rodiče těžce mentálně postižených dětí a teenagerů z Vysočiny ředitelka Základní speciální a Praktické školy v Jihlavě Zuzana Šimková. Dodává, že kurz už je pro tento rok naplněný, už teď je ale možné hlásit se do kurzu, který začne v září roku 2013.

Novéh kurzy pro postižené budou tématem Událostí regionu ve 13 hodin.

autor: ost
Spustit audio