Měli bychom si odkládat 10 až 20 procent z příjmů na budoucnost, doporučuje zkušený finanční poradce

22. duben 2024

O penězích dnes mluvíme v radioporadně s finančním poradcem Radimem Frolíkem. Co dělat, aby naše peníze neztrácely hodnotu, aby pokud možno vydělávaly, jak a z čeho šetřit? Má to vůbec smysl? Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými formami spoření? Určitě zmíníme i dlouhodobý investiční produkt, což je zjednodušeně řečeno, nový bráška penzijnímu připojištění. 

Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Finanční poradce Radim Frolík: Jsem mladý člověk z Hradce Králové, který má rád svoji práci. Dokážu se zasmát své vlastní hlouposti, každopádně mám do života jasnou vizi pro sebe, rodinu i klienty. Umím se nad věcmi do hloubky zamyslet. Vždy ode mne můžete očekávat upřímné jednání a praktický přístup.

Jsou vůbec ve společnosti peníze? Máme z čeho šetřit, když je všechno drahé?
To je hezká otázka, ale je i hodně složitá. Protože si nemyslím, že se na to dá jednoduše odpovědět. Protože existují různé průzkumy, kde se lidí ptají, zda si odkládají finance na důchod, jestli mají na to si vůbec něco odkládat na důchod. Ale ono to není tolik o tom, jestli mohou, ale o tom, jestli je to pro ně priorita. Jestli si to jako prioritu nastaví.

Není to o tom, jestli si na důchod odkládáme nebo neodkládáme, ale o tom, kdo má jaké priority a jak si to v životě nastaví.
Radim Frolík, finanční poradce

To znamená, když jsme schopni ušetřit třeba 500 Kč měsíčně, tak už to pro nás má smysl?
Pětistovka není úplně moc peněz. Ovšem zase záleží na tom, jaké má člověk cíle pro ten svůj důchod, jestli má vůbec nějaké cíle na důchod. A tím pádem by se dalo říci, že pětistovka nás asi nezachrání.

Čtěte také

Pokud bychom takto šetřili více než 30 let, tak jsme schopni si našetřit milion. Ale co zase za tu dobu bude onen milion představovat, jakou hodnotu. Já říkám, že bychom si měli odkládat 10 až 20 procent z příjmů na budoucnost, na důchod. Abychom si solidně našetřili.

Můžeme říci, že těch 10 procent odpovídá spíše mladší generaci a potom samozřejmě, čím jsme starší, tak tím větší částku bychom si měli dávat stranou. Mladý člověk má ještě docela dost času na to, než přijde důchod. Ti mohou také mnohem lépe pracovat s investicemi, což je asi nejkrásnější věc, takže penízky se potom hodnotí a násobí.

Za mě má vždy smysl si spořit. Mít rezervu a možnost kam sáhnout, znamená, že máme v životě větší možnost volby.
Radim Frolík, finanční poradce

Nicméně čím starší jsem, tak tím bych si měl odkládat víc. Ale chápu, že jsou tam potom zase úskalí toho, že když jsem starší, tak mám pravděpodobně vícero nákladů na bydlení, potom mám děti samozřejmě. Ale opakuji, není to o tom, jestli si odkládáme nebo neodkládáme, ale o tom, kdo má jaké priority a jak si to v životě nastaví.

Čtěte také

Má smysl spořit, když je inflace stále vysoká?
Za mě má vždy smysl si spořit. Protože i kdyby to spoření nebylo na důchod, ale na cokoliv jiného, budeme si spořit rezervu, abychom prostě měli do čeho sáhnout, tak to má smysl. Mít rezervu a možnost kam sáhnout, znamená, že máme v životě větší možnost volby.

A zároveň ta rezerva, kterou jsme si schopni tvořit, nám dává pocit jisté svobody. Každý asi jednou v životě zažil nějaký pocit nedostatku peněz. A tyto nedostatky potom docela dost ovlivňují to, jakým způsobem se chováme jako spotřebitelé. Tím pádem je úplně jedno, jestli si budu šetřit na důchod, nebo pro děti. Ale vždy je dobré nějakou rezervu mít.

Celou peněžní radioporadnu s finančním poradcem Radimem Frolíkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.