Mejstřík: Dnes není důvod k oslavě

17. listopad 2012
Zprávy z

Dnes je to přesně třiadvacet let od začátku sametové revoluce. 17. listopadu 1989 bojoval za svobodu a demokraci na pražské Národní třídě také Martin Mejstřík, který patřil k nejvýraznějším vůdcům studentského hnutí.

Před třiadvaceti lety stál Martin Mejstřík u zrodu sametové revoluce. Patřil k nejvýraznějším vůdcům studentského hnutí, které bojovalo za svobodu a demokracii v naší zemi. "Dodnes mám před očima, jak nás na Národní třídě sevřely pohotovostní pluky, což jsou vlastně dnešní těžkooděnci. Mě se naštěstí podařilo dostat z davu ven, snažil jsem se najít velitele a domluvit se s ním, co bude dál. Bohužel se mi to nepodařilo a musel jsem přihlížet tomu, jak demonstranty surově bijí. Bylo to něco strašného. Ještě dneska se mi o tom těžko mluví," vzpomíná na hrozivé chvíle Martin Mejstřík.

S odstupem třiadvaceti let Martin Mejstřík vidí, že 17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii, rozhodně není důvodem k oslavám. "Bojoval jsem za to, aby komunisté už v naší zemi nemohli vládnout a aby byla jejich strana zrušena. To se mi bohužel nikdy nepodařilo. A podívejte, lidé je znovu volí. Na druhou stranu si ale říkám, komu by v dnešní době měli dát hlas?" kroutí hlavou Martin Mejstřík, který byl pražským zastupitelem a také senátorem. Z politiky ale odešel a nyní pracuje v jihlavské chartiě.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio