Meditativní svět pravoslavných zpěvů představuje Mezinárodní festival pravoslavné hudby v Praze

13. říjen 2012

Příležitostí, kde si poslechnout pravoslavnou hudbu z různých období i zemí, u nás moc není. Proto Vás teď chceme pozvat na jediný festival pravoslavné hudby v Česku, který má tříletou tradici a každoročně představuje široké spektrum pravoslavné hudby od nejstarších byzantských skladeb až po tvorbu současnou. Koná se v Praze a ještě příští týden nabídne několik akcí.

Archaion Kallos v řečtině znamená starobylá krása a právě tento název nese Mezinárodní festival pravoslavné hudby v Praze. Do jaké míry starobylá může pravoslavná hudba být, ilustroval už začátek festivalu, kdy při nedělní liturgii a pondělním koncertu vystoupil přední kyperský mužský sbor Romanos Melodos. Ten starou hudbu nejen interpretuje, ale je i pojmenován podle svatého Romana Meloda, čili Romana Sladkopěvce, který žil na přelomu 5. a 6. století. Zakladatel souboru otec Nikolaos Lymbourides z Limasolu o něm říká:

„To je světec pravoslavné církve, který byl skladatel a pocházel ze Sýrie. Napsal řadu liturgických hymnů a my jsme přijali jeho jméno, protože takové skladby zpíváme – nejen od svatého Romana Sladkopěvce, ale i mnohé jiné. Dnes jsme zpívali skladby z různých století, například kyperskou píseň ze 14. století, skladby z 8. či 9. století až do našich dnů, zpíváme i řadu soudobých skladeb.“

Kyperský mužský sbor Romanos Melodos

Všechny koncerty se konají v pravoslavném katedrálním chrámu svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Slovo má děkan chrámu Jaroslav Šuvarský:

„My jsme velice rádi, že sdružení Filokallia pořádá tyto festivaly. V prvé řadě je to velké obohacení, protože například dnešní koncert, který jsme slyšeli, představil byzantské zpěvy, které jsou původní a pro nás absolutně neznámé. Takže si myslím, že to je krásná věc, věc duchovní, kterou potřebují nejen naši věřící, ale podle mého názoru i celá společnost. A vidíte, že se sešlo hodně lidí, takže zaplať Pán Bůh, že toto poselství, které tady slyší, mohou s sebou nést do svých rodin, příbytků a do společnosti.“

Festival pokračuje ještě příští týden a hned na pondělní večer je připravena přednáška a koncert na téma Irmologion ze Supraślu, což je pozoruhodný hudební rukopis z let 1598-1601. Vznikl v Supraském klášteře, který leží na severovýchodě Polska nedaleko běloruských a litevských hranic a díky svému výjimečnému umístění byl vždy místem, kde se potkávaly a vzájemně ovlivňovaly prvky západní i východní tradice.

Logo

„Ten rukopis je také velmi zajímavý, protože tam jsou zaznamenány různé styly pravoslavné hudby. Jsou tam ty byzantské vlivy, slovanské vlivy, jsou tam jednohlasé i vícehlasé skladby, takže je to další důkaz, že pravoslavná hudba vždy byla velmi různorodá.“

Říká ředitel festivalu Marios Christou. Festival ve čtvrtek zakončí koncert s názvem Setkání východu a západu. který se dotkne tematiky vzájemného ovlivňování pravoslavné a katolické hudby a uvede dvě světové premiéry skladeb současných českých autorů.

Podrobný program festivalu najdete na stránkách www.philokallia.com.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.