Matka se synem vyráběla falešné tisícikoruny pomocí laku na nehty

21. listopad 2011
Zprávy z

Největší případ padělání peněz v Česku za letošní rok se podařil objasnit kriminalistům z Vysočiny. V rukou policistů skončila osmatřicetiletá žena a její o dvanáct let mladší nevlastní syn z Jindřichohradecka.

V rukou krajských kriminalistů skončili padělatelé bankovek. Osmatřicetieltá žena se svým o dvanáct let mladším nevlastním synem z Jindřichohradecka udala celkem 115 falešných tisícikorun. Na jejich podvody přišla až prodavačka z Velké Bíteše na Žďársku. Jak Regionu řekl vyšetřovatel Milan Irovský, dvojice padělanými bankovkami platila po celé republice. "Hodně cestovali. Měli to všechno pořádně promyšlený. V jeden den třeba utratili i pět falešných bankovek, pokaždé ovšem na jiném místě. Vymstilo se jim to až ve Velké Bíteši na Žďársku, kde si padělaných peněz všimla prodavačka," uvedl.
Falešné bankovky tiskla dvojice na obyčejné tiskárně. Aby byly peníze dokonalejší, používali muž se ženou nejrůznější "zlepšováky". Na ochranné proužky používali stříbřenku do komínů nebo lak na nehty.
Dvojici, která nebyla v minulosti nikdy trestně stíhána, hrozí až osmileté vězení.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio