Masopustní masky v Zákupech

Masopust se neobejde bez karnevalů a maškarních rejů a ty se zase neobejdou bez masek. Proč měli lidé potřebu měnit identitu a převlékat se za někoho jiného právě v tomto období?

Jak masky vznikaly a co skrytě i otevřeně symbolizovaly? A jak je možné, že jedny z nejstarších a nejproslulejších masopustních masek se dodneška ručně vyrábějí u nás - v Zákupech na Českolipsku?

Zákupské masky jsou známé po celé Evropě a jsou vizuálně nezaměnitelné – charakteristické jsou pro ně obří nasazovací hlavy zvířat i lidí a precizní řemeslná práce. Jsou totiž celé ze speciálně tuženého, ve formách modelovaného papíru a ručně malované.

Jejich výrobu zavedl v Zákupech v roce 1884 sudetský Němec Eduard Held, a přestože jeho rodina žila po celou dobu s Čechy v přátelství a souladu, byl po roce 1945 vyhnán. Jeho dědictví ale v Zákupech zůstalo a dnes o něj pečuje Zdeněk Rydygr se svými spolupracovníky, kteří nejen masky podle starých forem i postupů vyrábějí, ale navíc otevřeli i muzeum Eduarda Helda.

Za zvuků masopustních písní v podání souborů Musica Bohemica, Úsvit, Konrádyho dudácké muziky a Hradišťanu se do něj vypravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio