Masarykovým náměstím v Jihlavě by mohla znovu projíždět auta

21. listopad 2023 06:30

Nejdřív mohli Masarykovým náměstím v Jihlavě projíždět jenom podnikatelé, kteří na něm mají provozovny. Následně všichni lidé, ale jenom přes noc. V posledních letech je to nemožné úplně. Teď ale vedení města zvažuje, že autům průjezd umožní.

V současné době na Masarykovo náměstí mohou řidiči přijet jenom ze dvou směrů, kterými musí ale také náměstí opustit. Vedení města si od změny slibuje, že se tím zlepší dopravní situace v centru.  

„Kdyby se to dalo objet takhle horem, tak by to bylo v pohodě, že by člověk nemusel objíždět půlku města kvůli tomu,“ hodnotí dopravní situaci na náměstí Jaroslav Fikar, který rozváží pizzu a v otočce kolem květináčů se každý den pohybuje několikrát.

Západní stranu náměstí preferuje vedení města pro průjezd spíš, než tu východní, kde je před radnicí širší silnice. „Pokud bychom to udělali, tak uděláme náměstí průjezdné, že si z toho lidé udělají tranzit,“ říká primátor Petr Ryška z ODS. „Bude to mnohem pomalejší ten průjezd, kdyby si to někdo chtěl přes náměstí zkracovat,“ vysvětluje volbu východní strany.

Případná změna dopravního značení se zatím řeší na pracovních setkáních s policií.

Spustit audio