Martha Wainwright: intimní, i na dřeň osobní písně

Americká zpěvačka a skladatelka se snad nikdy neoposlouchá a tenhle pocit nové album Goodnight City zesiluje.

Americko-kanadská zpěvačka a skladatelka Martha Wainwright je dcera písničkářů Kate McGarrigle a Loudona Wainwrighta III. a své rodiče nezapře. Neustále se v ní totiž pere intimní sdělení s potřebou vykřičet nezvládnuté emoce.

Na novém albu Goodnight City emoce zvládá, alespoň do té míry, že na veřejnosti jako v minulosti nepere špinavé rodinné prádlo. O to lépe se poslouchá.

K Martě Wainwright patří také na dřeň upřímné sebeodhalování. „Brala jsem spoustu prášků a jiných věcí. Smývala bolest a rozdala hodně úderů. Dejte si pozor na mé lži,“ zpívá hlasová chameleonka ve skladbě Around The Bend, měnící se v návalu dramatizace z Kate Bush v Patti Smith.

Martha Wainwright se snad nikdy neoposlouchá a tenhle pocit nové album Goodnight City zesiluje. Autorka natolik osobních, na dřeň upřímných skladeb, schopných ji, jak sama tvrdí, v minulosti dostat do potíží, teď zvolila variantu půl napůl. Na důkaz, že je stejně tak dobrou songwriterkou jako přebíratelkou, ochotnou prý skladbám jiných sloužit jako by se jednalo o vlastní. Například skladbu Alexandria od Beth Orton napumpovala baladickou naléhavostí, až ji úplně proměnila.

Každé album Marthy Wainwright stojí za pozornost, protože představuje názorný příklad mimořádného nadžánrového písničkářství, přesně v duchu jejích rodičů, nerozpakujících se zařadit do svých sbírek pořádnou rockovou skladbu. Jako Martha na novém albu Goodnight City. Dostala název So Down.

Spustit audio