Malířský rukopis Mikoláše Alše najdeme na mnoha budovách, jejichž fasády ozdobil originálními malbami

14. květen 2024

Mikoláš Aleš byl český malíř, kreslíř, dekoratér a ilustrátor. Byl jednou z nejvýznamnějších osobností takzvané „Generace Národního divadla“ a dodnes je považován za klasika českého výtvarného umění 19. století.

Narodil se 18. listopadu 1852 v Miroticích. Učil se malovat na pražské Akademii výtvarných umění. Nechal se inspirovat dílem Josefa Mánesa, který byl v té době považován za jednoho z nejvýznamnějších českých malířů.

S vlastním návrhem na oponu Národního divadla sice neuspěl, ale podílel se alespoň na té, kterou navrhl Vojtěch Hynais. Zpracoval pro ni znaky krajů. Spolu s Františkem Ženíškem pak vytvořil i další výzdobu Zlaté kapličky, velmi působivé jsou například lunety v hlavním foyer.

V historické budově Národního divadla bylo dokončeno restaurování první části lunet z cyklu Vlast a Úpadku umění z triptychu Umění

Po čase se však Mikoláš Aleš neshodl s vedením divadla a začal pracovat pro různé časopisy. V roce 1889 vytvořil cyklus ilustrací národních písní Osiřelo dítě a následovaly další cykly. Jeho malířský rukopis najdeme také na mnoha budovách, jejichž fasády ozdobil originálními malbami.

Posledním dílem Mikoláše Alše byl akvarel Svatý Václav, který namaloval na jaře roku 1913, několik měsíců před svou smrtí.

Spustit audio