Malá letiště na Vysočině zřejmě dostanou podporu od kraje

18. březen 2012
Zprávy z

Vedení kraje chce dát aeroklubům až půl milionu korun na obnovu dopravní infrastruktury. Jedinou podmínkou je, že musejí získat i podporu svého města.

Dotaci by mohlo získat celkem 5 aeroklubů provozujících letiště - a to v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Chotěboři, Přibyslavi a Křižanově. Konkrétně v Křižanově by chtěli vybudovat betonovou dráhu, řekl Regionu zkušební pilot Jaromír Hammer. „Betonová dráha znamená celoroční provoz a je to také otázka hluková, protože letadlo, které startuje z betonové dráhy, je ve vzduchu daleko dříve a tím pádem nestoupá těsně nad střechami domů a neznamená takovou hlukovou zátěž pro své okolí.“
Hlavním cílem kraje Vysočina je však zlepšit kvalitu letišť, aby je mohly lépe využívat integrované záchranné složky, tzn. například hasiči při plnění speciální letadel pro hašení požárů nebo letecká záchranná služba.

V Křižanově by ale chtěli i více zpopularizovat a rozvinout leteckou turistiku. „Jde nejen o vyhlídkové lety jako takové, ale tak jak lidé jezdí autem a dívají se po kraji, tak by mohli létat i letadly. Kupříkladu v sousedním Rakousku nebo Německu jde o zcela běžnou věc. Malé betonové letiště je tam u každého města a lidé tam létají i mezi státy,“ dodává pilot Jaromír Hammer.

To, že je letecká turistika v zahraničí na daleko rozvinutější úrovni, dokazují i počty registrovaných malých sportovních letadel. Ty jsou právě v Rakousku, Německu nebo Švýcarsku několikanásobně vyšší než u nás.

autor: Michal Malý
Spustit audio