Majitelé nemají peníze na opravu jihlavských hradeb, město pomoc odmítá

13. červen 2013

Majitelé chátrajících hradeb v Jihlavě nemají peníze na jejich opravy. S prosbou o pomoc se proto obracejí na město, které jejich žádosti odmítá. Neúspěšní byli tento týden také majitelé bytů v domě na Březinových Sadech, kde se jim rozpadá dvacet metrů dlouhá kamenná zeď.

„Vidíte, jak jsou ty kameny popraskaný? Tak jsme si na to nechali udělat statický posudek. S tím, že je to havarijní stav. Uvolněné kameny se budou muset vyjmout, zpátky vsazovat do malty a něco rozebrat úplně. Mělo by to vyjít na 400 tisíc,“ říká Jan Částka ze společenství vlastníků jednotek obytného domu na Březinových Sadech.

Protože jim město odmítlo s opravou hradeb finančně pomoci, musí peníze hledat jinde.

„Peníze musíme hledat někde jinde, ty hradby se musí nějak opravit. Jde o to, jak se to opraví a v jakém to bude stavu. Jestli to bude oprava na dva roky nebo na pět let a pak se to bude muset dělat znovu,“ uvádí Částka.

Podle Petra Pospíchala, náměstka jihlavského primátora, se o hradby musí postarat každý majitel sám:

„Nevím, jak by se to líbilo lidem, kteří hradby nemají. Že někomu přejímáme jeho majetek a staráme se o něj. To by pak mohl přijít kdokoli, kdo má opěrnou zeď někde ve svahu, třeba v Sasově, a chtít, aby si ji město vzalo. Takže já sám za sebe říkám, že bych to do majetku města nebral.“

Na druhé straně ale dodává, že od tohoto týdne mají na stole žádost od zdejších boromejek, které městu také nabízejí chátrající hradby u jejich kláštera. Současně s nimi by ale Jihlavě věnovali i sousední pozemek. Vedení města tak bude o nabídce uvažovat.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio