Mají vlastní tělocvičnu, přesto sokolové v Bystřici nad Pernštejnem trénují a závodí v jiných halách ve městě

9. březen 2023 06:00

Sokolovna v Bystřici nad Pernštejnem osiřela. Kvůli špatnému technickému stavu ji postupně opustily všechny oddíly. Tamní sokolové navíc kvůli nárůstu ceny zemního plynu přestali budovu vytápět jako dřív. I proto se na začátku roku odtud do nových prostor přesunulo i poslední sportovní zařízení – posilovna. Město se sokoly teď řeší, co s budovou ze třicátých let bude dál.

„To není tak, že by to mělo hned spadnout,“ ukazuje do sálu, který už se nesmí kvůli špatné střeše používat nezávislý starosta Bystřice nad Pernštejnem Martin Horák.

Sokolové by se do sokolovny chtěli vrátit

Jediným nájemcem v budově jsou dobrovolní hasiči, kteří v ní mají kancelář. Sokolovnu už několik let vlastní město, protože sokolové neměli dost peněz na opravy, starali se pouze o provoz. Ten už byl ale nad jejich síly. Skoro čtyřnásobné zdražení zemního plynu loni na podzim sokolovnu definitivně vybydlelo.

„To je prostě taková obrovská suma, že bylo nemožné tady vůbec dál topit, jsou to statisíce. Na to jsme v každém případě neměli,“ říká jednatel bystřického Sokola Vlastimil Kurfürst.

Všechny sporty, které Sokol má, tak jsou rozmístěny ve sportovištích města. „Samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom se mohli vrátit,“ dodává Kurfürst.

Jaký bude další osud sokolovny, teď řeší radnice. Jaké varianty jsou ve hře, si poslechněte.

Spustit audio

Související