Lyžařská sezona na sjezdovkách v našem kraji nejspíš skončí už o víkendu

18. březen 2023 06:00

Až 26 korun platili za kilowatthodinu elektřiny vlekaři na Vysočině, když začali zasněžovat. A vlivem teplé zimy jim pak pokrývka roztála a museli pouštět děla znovu. Na konci letošní sezóny počítají spíš ztráty.

„Každý už vytahuje in-line a kolo. Pro nás teda po nejtragičtější zimě za poslední roky, tak si myslím, že už je hotova,“ říká smutně Magda Vaňková ze skiareálu Křemešník, zatímco se jde podívat ještě po posledních zbytcích sněhu.

Lyžařská sezona na Čeřínku už zřejmě končí

„Na Křemešníku strašně fouká vítr. A to je náš největší nepřítel jak v Lukách, tak na Křemešníku. Les nám tvořil přirozený větrolam, tak máme problém zasněžit. Vidíte tady ta panoramata, která jsme nikdy neviděli, pokud tady byl les,“ připisuje obtížné umělé zasněžování změně vzdušných proudů. Musí vyrobit víc technického sněhu a navíc je dražší. Ceny energií jim stouply víc než dvojnásobně.

Vysoké náklady na první zasněžování

Na Čeřínku u Jihlavy byl vlek ještě v provozu. „Nádherně jsem si zalyžoval, dojíždím sem od Třebíče,“ říká Alois Školař při čistění lyží od sněhu. Předpokládá, že to bylo naposledy, kdy si v této sezoně zalyžoval.

Lyžařská sezona na Čeřínku už zřejmě končí

Největší náklady tady měli ještě předtím, než spustili vlek. Podle jednatele Vladimíra Chába přitom očekávali cenový strop na elektřinu už od listopadu. „Když jsme se do toho pustili, tak jsme zjistili, že to bude až od prvního ledna. Ten největší náklad je vždycky listopad, prosinec,“ vzpomíná.

O tomto víkendu se už nejspíš nebude jezdit na žádné sjezdovce na Vysočině. Z té letošní sezony si k další nějaké peníze navíc na investice vlekaři zpravidla nepřinesou.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související