Limit pro platby a dvoufaktorové přihlašování. Jak se ubránit krádeži účtu na sociálních sítích?

18. březen 2024

Čtyři desítky generálních prokurátorů z jednotlivých států USA si ve společném dopise stěžují Facebooku, že nedostatečně pomáhá lidem, jejichž účty na sociální síti odcizili kyberzločinci. Proč tento typ kriminality roste a jak se proti němu bránit?

Čtěte také

Ke krádežím účtů na sociálních sítích dochází dlouhodobě. Američtí prokurátoři si právě teď stěžují ze dvou důvodů: „Jednak má takových případů přibývat a jednak podle signatářek a signatářů dopisu Facebook nestíhá okradeným lidem pomáhat,“ objasňuje redaktor Jan Cibulka.

Okradení lidé se ze zoufalství obrací právě na policii a prokuraturu, což přidělá práci bezpečnostním složkám. „A to do té míry, že prokurátoři cítí, jako by suplovali zákaznickou podporu společnosti Meta,“ dodává Cibulka.

Platební karta

Kyberzločinci cizí účty na Facebooku nebo na Instagramu používají k dalším podvodům. Hledají hlavně účty, které jejich majitel používá k nákupu reklamy. Plno lidí totiž na Facebooku propaguje svou firmu.

„Aby jejich příspěvky viděli potenciální zákazníci, tak Facebooku platí za propagaci, a proto mají do systému společnosti Meta napojenou svou platební kartu. No a přesně toho pachatelé zneužívají,“ pokračuje Cibulka.

Čtěte také

Skrze ukradené účty pak nakupují za cizí peníze inzeráty, kterými získávají další oběti pro své podvody. Okradení lidé na to sice přijdou a kartu zablokují, nicméně tou dobou už jim z účtu zmizí třeba stovky dolarů.

„A i když v účtu platební karta připojená není, tak pachatelé zkouší použít samotný účet k podvedení třeba přátel původního majitele. Přesvědčují je, aby klikli na škodlivý odkaz nebo aby údajnému kamarádovi půjčili peníze, které už pak samozřejmě nikdy neuvidí.“

Detekční nástroje

Své peníze dostanou okradení lidé zpátky jen výjimečně. I proto si američtí prokurátoři stěžují, že Meta na tom de facto vydělává. Peníze za podvodnou inzerci jí totiž zůstanou.

Čtěte také

„Samotná firma nám napsala, že podvodníci útočí na všechny sociální sítě, a právě Meta investuje do tréninku pracovníků, kteří mají ty útočníky odhalovat. Pomáhají v tom i specializované detekční nástroje, které společnost vyvíjí,“ popisuje Cibulka s tím, že i když firma po čase účet rozesílající podvodnou inzerci zablokuje, pachatelé se zkrátka přesunou na účet jiný.

Odskáče to pak většinou původní majitel, který přijde o peníze a o samotnou stránku, kde propagoval svou firmou a pracně tam sháněl fanoušky. V řadě případů čeká na navrácení svého účtu týdny, nebo se vůbec nedočká.

Čím dřív dojde k blokaci účtu, tím méně škod

Uniklé heslo

Co se s tím dá dělat? Nejlepší je o ten přístup k účtu vůbec nepřijít. Nejčastější cesta, jak se k němu podvodníci dostanou, je skrze nějaké uniklé heslo. „Lidé totiž používají často jeden a ten samý e-mail a jedno a to samé heslo napříč všemi weby, kde mají účet. A potom stačí, když pachatele ukradnou třeba databázi klientů z nějakého e-shopu a automatizovaně se zkusí získanými e-maily a hesly přihlásit do Facebooku.“

V řadě případů takto uspějí. Tady pomůže, pokud má člověk zapnuté dvoufaktorové přihlašování, tedy že kromě jména a hesla musí každý rok jen potvrdit ještě aplikací v mobilu. Něco podobného známe z internetového bankovnictví.

Méně škod

Čtěte také

„Pak je také dobré mít na každém webu jiné heslo. Tady zase pomohou technologické nástroje, které se jmenují správci hesel. No a pokud už do nějaké internetové služby zadáváte platební kartu, je lepší si k takovému účelu pořídit extra novou kartu, klidně virtuální, na které nastavíte přísný limit pro platby přes internet,“ doporučuje Cibulka.

Pachatel v případě nějakého úspěšného útoku ukradne jen nějakou poměrně malou částku peněz. A pokud už k těm problémům dojde, mají sociální sítě speciální stránky k nahlášení ukradeného účtu. „Sice na to obnovení nejspíš budete dlouho čekat, ale čím dřív dojde k blokaci účtu, tím méně škod s ním podvodníci stihnou ještě napáchat,“ uzavírá Cibulka.

autoři: Jiří Chum , Jan Cibulka , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.