Antivirus: Některá online tržiště nabízí bezkonkurenční ceny, mohou ale obchodovat s informacemi zákazníka

5. únor 2024

Kosmetika za pár desítek korun, vychytávky do domácnosti za koruny a oblečení za dvě stovky. Některá online tržiště lákají na ceny, které ekonomicky nedávají smysl. Nepřijde nás levný nákup ve výsledku hodně draho?

Přes online tržiště se vyplatí nakupovat, cena jsou často bezkonkurenční, ale je třeba počítat s tím, že produkt nemusí být vždy kvalitní. Někdy mu chybí záruky bezpečnosti, které jsou v Evropě povinné. Třeba kvalita a zdravotní nezávadnost materiálu.

Čtěte také

„Tato tržiště vykořisťují asijské pracovníky v továrnách, kde pracují v nelidských podmínkách. Tím jsou pak schopné cenu snížit na opravdu minimum. Zákaznický servis bývá složitý, takže například výměna vadného zboží někdy ani reálně nejde. A pokud ekonomicky produkt opravdu nedává smysl, tak je potřeba zpozornit, jestli například nebudeme platit i něčím jiným, třeba svým soukromím,“ varuje redaktor Jan Cibulka.

Více spamu v e-mailu

Platforma totiž počítá s tím, že zákazníkovi prodá další věci, aby se jí levné nákupy vrátily. Bude agresivně cílit reklamu. Naše informace pravděpodobně přeprodá i dalším obchodníkům.

„Jde hlavně o čínské firmy, kam naše GDPR dosáhne jen s obtížemi. Jakmile si na těchto platformách uděláme účet, dáme jim své jméno, adresu, telefon a e-mail, začne nám chodit více spamu do e-mailu. Ve vyhledávačích se budou na předních místech častěji objevovat produkty z těchto platforem. A třeba ve Spojených státech už se k tomu přidává i automatické navolávání,“ dodává redaktorka Jana Magdoňová.

Informace o poloze

Čtěte také

Pokud si ale přesto chceme něco koupit, jak napáchat nejméně škod? 

„Díval na jejich mobilní aplikace, konkrétně na Temu, Shein, Sinsay, Allegro a About you. Vybral jsem ty nejstahovanější aplikace na nákupy oblečení, kosmetiky nebo elektroniky. Díval jsem se na to, jaké informace si aplikace z vašeho telefonu berou a kam je posílají. Pro mě by bylo asi nejvíc nepříjemné, že si tyto aplikace berou informace o poloze, tedy doslova moje GPS souřadnice,“ říká Cibulka.

Informace si pak vyměňují nejen se servery online tržiště, ale i s reklamními firmami. Mezi ty nejznámější patří třeba Facebook. Jak tedy na těchto aplikacích nakupovat?

„Z pohledu soukromí bude vždy lepší použít jejich web a nestahovat si aplikaci. To platí u všech nákupních aplikací, protože webová stránka se dostane k menšímu počtu informací než aplikace v mobilu,“ doporučuje Magdoňová.

Nákupní alter ego

Ale i na webu o sobě budeme muset napsat soukromé informace, jako je telefon nebo adresa, pokud chceme, aby nám zboží přišlo. V tom případě se dá chránit jinak. Lze třeba vytvořit své nákupní alter ego, založit si novou e-mailovou schránku, kterou budeme používat jen pro nákupy na internetu.

Čtěte také

„Protože většinou obchodníci chtějí telefon, hodí se koupit si předplacenou simkartu. Pokud telefon neumožňuje mít v sobě dvě simky, existují i takzvané esimkarty, tedy virtuální simkarta v telefonu nebo je možné dát předplacenou simku do starého telefonu. A s tímto novým telefonním číslem pak nakupovat,“ radí Magdoňová.  

Virtuální platební karta

Co je velmi důležité, je chránit si svůj bankovní účet. Dá se využít speciální jednorázová virtuální platební karta, kterou zadáme do systémů obchodníka, a po nákupu se karta sama zruší. „Tuto službu ale nenabízí všechny banky. Dá se zřídit speciální účet a karta, který lze používat jen pro online nákupy,“ radí Cibulka.

Zboží si můžeme nechat poslat třeba do práce, teoreticky by se dal zřídit i P.O. box na poště. „Se jménem je problém, protože pokud zásilku uloží na poště, budeme potřebovat svoji občanku se skutečným jménem,“ uzavírá Magdoňová.

Spustit audio

Související