Lidem s cukrovkou se mění tvar nohy. Měli by nosit speciální boty, prostorné a se skrytými švy

30. listopad 2021

V Česku je skoro milion diabetiků. Znamená to, že téměř desetina z nás trpí cukrovkou, a část pacientů se dočká i stavu, kdy dojde na vážné následky. Patří k nim poškození srdce, cév, ledvin. Může to být i takzvaná neuropatie, při níž se diabetikovi špatně chodí.

Pro pozdější stádia cukrovky je typická i diabetická noha. Ta bývá suchá, může být bolavá a zraněná, má změněný tvar, například zvětšenou patu, při chůzi jinak odvaluje chodidlo. Diabetik jakoby „šoupe nohama“. Proto potřebuje speciální obutí. 

„Diabetická noha má potíže zejména s prokrvením a nervy, což je dobré mít na paměti, když jdete vybírat obuv. Obuv pro diabetiky je speciální, existuje spousta norem a pravidel, které musí výrobci splnit. Odborně se jí říká profylaktická obuv pro diabetiky, mezi lidmi se vžil slangový název diabota,“ říká odborník na zdravotní obuv Karel Šmatlák.

Výběr správné boty je podle něj zásadní. „Zkuste si představit, že si dáte na prst gumičku – po chviličce cítíte brnění a možná i necitlivost, protože dochází k horšímu prokrvení. A s nohama je to podobné. Když si obujete botu, která je nevhodná pro diabetické chodidlo, svírá ho, uskřinuje prsty, zabraňuje prokrvení končetin,“ popisuje.

Základem je správná velikost obuvi. „Určitě je dobré, když si diabetici nechají s velikostí poradit, protože se u nich často objevuje zhoršená citlivost až kompletní necitlivost. Diabetik se silnou neuropatií vůbec necítí chodidlo. I když botu zkouší, nemá šanci poznat, jestli správně sedí,“ zdůrazňuje Karel Šmatlák.

Čtěte také

Bota pro diabetika by měla být maximálně prostorná. „Jestli někde něco jen malinko překáží, je to špatně. Nemůžeme čekat, že se bota roztáhne a přizpůsobí, vždy musí být padnoucí pro dané chodidlo,“ uvádí odborník.

Zdravotní obuv má také speciální šití podšívky. „Jedná se o speciální cik cak steh. Když si botu prohlédnete, nenajdete v ní šev a především ho ani neucítíte. Ve vnitřku boty nesmí nikde nic překážet. Pak jsou ještě nároky na stélku a na podešev,“ dodává.

Pacient s počínající cukrovkou, který ještě dobře cítí nohy, může podle Karla Šmatláka zkusit pořídit boty v běžné obuvi, pokud najde takové, které splňují uvedené podmínky. Jistější je ale návštěva specializovaného obchodu se zdravotními potřebami. „Máme dobrou zkušenost, že tam jsou zvyklí lidem pomáhat s výběrem, takže můžete předpokládat, že opravdu najdete vhodné boty,“ říká.

Celý rozhovor o zdravotní obuvi s Karlem Šmatlákem si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související