Lidé z Náchoda a jeho okolí mají po letech znovu zdarma přístup k minerální vodě IDA

8. duben 2024 08:58

Po víc než osmi letech si lidé v Náchodě znovu můžou načepovat známou minerální vodu IDA. Její prameník byl pro veřejnost nepřístupný od roku 2015. Důvodem byl vysoký obsah arzenu v minerálce. Nově voda proudí přes nedávno postavenou úpravnu. A každý si ji může natočit úplně zadarmo.

Na slavnostní otevření prameníku se přišly podívat stovky lidí. Řada z nich s plastovými lahvemi, aby si kyselku mohli odnést domů.

Čtěte také

„Chutná. Je osvěžující, ale není tak ostrá, jak bývala. Bych řekla,“ popisuje první dojmy po ochutnání minerálky paní Hana.

Po odarzenování nemá kyselka tak železitou chuť jakou si místní z prameníku pamatují, podle paní Dagmar má i méně bublinek. „Bylo tam daleko víc takových velikých bublin, byla taková divoká. Protože z ní létaly i špunty.

Voda teď mnohým připomíná Idu prodávanou před desítkami let v obchodě. V prameníku je osm pítek, těmi za hodinu proteče kubík kyselky.

Návrat legendární minerální vody Ida do Náchoda

„Voda je zadarmo, není ničím limitovaná. Je to vlastnictví nás všech a jsem moc rád, že ji můžeme poskytovat zdarma všem lidem, říká starosta města Jan Birke z volebního uskupení Jan Birke pro Náchod.

Město by sice vodu mohlo stáčet do lahví, nic takového ale podle místostarosty Jana Čtvrtečky ze stejného uskupení není v plánu.

Čtěte také

Přednost má obnova alespoň části areálu Velkých lázní a plánované spuštění klasického lázeňského provozu. „A tam musíte rezervovat nějakou kapacitu, kterou ty zdroje mají. A kdybychom šli obráceně a rezervovali si kapacitu pro stáčírnu, tak by se také mohlo stát, že už nám nic nezbyde například na koupele s léčivou vodou.

K lázeňskému provozu je ale dlouhá cesta, z původního areálu Velkých lázní totiž zbyly jen dvě budovy, další bylo nutné zbourat. V nejbližší době Náchod chystá obnovu bývalé kolonády. Té bude navrácen původní historický vzhled z 19. století.

Spustit audio

Související