Lidé z Helenína riskují své životy. Chodí po jedné z nejrušnějších silnic v kraji

11. říjen 2013

Chodci riskují své životy na nejrušnější silnici v kraji. Po komunikaci mezi Helenínem a Jihlavou, kudy denně projíždějí tisíce aut i více než stokilometrovou rychlostí, vyrážejí hlavně na nákupy do nedalekého Tesca. Velmi často po hlavní silnici chodí studenti helenínské textilní školy.

Po rušné silnici už se prošla i letošní maturantka Lucie Slavíčková. „Šla jsem tam jenom jednou, protože nám ujelo MHD. Samozřejmě tam jezdí auta a je to nebezpečné. Nebo se pak musí chodit lesem, což je takové strašidelné a nebezpečné,“ vysvětluje, proč raději šla rušnou ulicí.

Její kamarádka Michala Mikulecká zase chůzí po rušné silnici šetří za lístky na MHD. I ona ale moc dobře ví, co za nebezpečí jí na hlavním tahu hrozí.

„Buď na vás auta troubí nebo se bojíte, že vás někdo zajede. A když jdete zase lesem, tak se zas bojím, že mě tam někdo odchytne. Plus ta cesta je hrozně kamenitá a všude se tam zakopává,“ doplňuje.

Protože se na hlavní silnici mezi Jihlavou a Helenínem objevuje čím dál více chodců, rozhodlo se vedení Jihlavy pro stavbu cesty pro pěší. Ta měla už letos vést podél hlavního tahu - od nových rodinných domů v místní části až k Tescu. Cesta ale zatím hotová není.

„Pokud se něco nezmění, tak by se bez problémů mělo se stavbou začít hned v příštím roce, jakmile to klimatické podmínky dovolí. V tomto roce se to nestihlo připravit, protože akcí je celá řada,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Cesta pro pěší bude široká tři metry a stát bude dva miliony korun. Učitelé i studenti z Helenína navíc doufají, že k silničce přibude i chodník, který povede od autobusové zastávky přímo ke škole. Na úzké silnici, kde jezdí auta, je to totiž obzvlášť v zimě nebezpečné.

„Sto padesát dětí určitě se ráno přesunuje ze zastávky do Helenína do školy. Plus ještě studenti nově v sousedství. A teď k tomu ještě přibyli studenti stavební průmyslovky. Takže to je další masa lidí. Je to vážná situace,“ uzavírá učitelka Mrioslava Hübnerová.

Jestli chodník na zhruba kilometr dlouhém úseku vznikne, rozhodnou v příštím roce zastupitelé. Ti musí totiž chodník zařadit nejprve do rozpočtu.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio